Työturvallisuuslain muutokset parantavat turvallisuutta korona-aikana
17.2.2022Väliaikainen muutos antaisi työnantajalle oikeuden käsitellä tietoa työntekijän koronarokotuksesta tai sairastetusta koronataudista.
Väliaikainen muutos antaisi työnantajalle oikeuden käsitellä tietoa työntekijän koronarokotuksesta tai sairastetusta koronataudista.
Tammikuussa pantiin vireille 212 konkurssia, kun viime vuonna vastaavaan aikaan pantiin vireille vain 131 konkurssia.
Sotilas- ja siviilihenkilöt voivat ilmoittaa nimettömästi mahdollisista lainvastaisista toimista.
Lakiluonnos suojaa kehnosti työnantajan vastatoimilta. Haavoittuvassa asemassa on jonkin verran myös insinöörejä.
Uudistus tuo työpaikoille jatkuvan vuoropuhelun käytännön ja parantaa vuorovaikutusta. Laki lisää myös henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja tiedonsaantia.
Työturvallisuuslakia tulisi keskusjärjestön mielestä uudistaa niin, että se ehkäisisi häirintää ja väkivaltaa nykyistä tehokkaammin.
Työelämässä monen asian oppii kantapään ja huonojen kokemusten kautta. Sen voi välttää parantamalla nuorten tietoja työelämästä.
Puolustusvoimissa työskenteleviä sotilaita ja siviilejä edustavat henkilöstöjärjestöt peräävät työaikalakiin muutoksia Puolustusvoimien henkilöstölle, joka unohdettiin viime uudistuksessa.
Eettinen koodisto toisi dataa hyödyntäville sovelluksille lisäarvoa.
Työsopimus- ja yhteistoimintalakiin tehtiin viime keväänä väliaikaisia muutoksia koronaviruspandemian vuoksi. Useat muutokset päättyvät vuodenvaihteessa.