Papy Nkunda neuvottelee lähettien työehdoista.
Alustatyön laajenemisesta eri aloille keskusteltiin SASKin Solidaarisuuspäivillä.
Insinööri-lehti työelämä

Jalkapalloilija päätyi ruokalähetiksi ja oikeustaistelijaksi

Perheen leipä on opiskelijana ja ruokalähettinä tiukassa.

Papy Nkunda on elämänsä käännekohdassa. Hänellä on takanaan jalkapalloilijan ura Ranskassa, nyt ruokalähetin töitä ja pian ylempi ammattikorkeakoulututkinto Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Lisäksi hän on neuvottelemassa lähettipalvelu Woltin työehdoista.

Tavoitteena on sopia minimiehdoista tehtävissä, jotka käytännössä ovat työsuhteisia, vaikka ruokalähetit ja muut alustatyöläiset ovat muodollisesti yrittäjiä. Nkundallakin on oma y-tunnuksensa, jolla hän tekee töitä.

Lähetit ovat töiden alussa joutuneet hyväksymään sopimuksen, joka on käännetty epätarkasti englannista suomeksi.

– 90 prosenttia allekirjoittajista ei ole ymmärtänyt, mitä sopimuksessa sanotaan. Olen käynyt sen läpi lakimiehen kanssa, joka totesi, ettei se ole edes kunnollista suomea, Nkunda kertoo.

Samalla hän neuvottelee PAM Couriers Finland -ammattiosaston nimissä minimipalkkioista ja työsuhdeasioista, kuten lomapäivistä. Hän kertoi neuvottelutilanteesta tänään Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus Saskin seminaarissa Hämeenlinnassa. Insinööriliitto on Saskin tukija.

Nkunda on kotoisin Ruandasta ja asunut Ranskassa, mutta rakkauden myötä hän on muuttanut Suomeen, opetellut suomen kielen ja on nykyään maan kansalainen. Hän suunnittelee valmentajan uraa, kun hän saa opintonsa suoritettua. Hän on muuttamassa Jyväskylästä Helsinkiin.

Kielitaidottomalla ei ole vaihtoehtoja

Woltin ja Foodoran kaltaisille palveluille työskentelevistä enemmistö tekee töitä, koska vaihtoehtoja itsensä elättämiseksi ei ole. Heillä ei ole riittävää koulutusta eikä kielitaitoa muihin tehtäviin.

Nkunda tuntee Suomesta lisäksi joitakin lähettejä, jotka tekevät keikkoja lisätienestien hankkimiseksi. Useat opiskelijat tekevät hänen mukaansa töitä opintojensa ohessa, koska työ on joustavaa.

Palkkiomallit eivät ole kuitenkaan läpinäkyviä, eikä työntekijä voi olla varma saamistaan ansioista. Palkkiot ovat normaalisti noin kolme euroa tilausta kohden, ja siihen tulee lisiä asiakkaiden antamien arvioiden, nopeuden ja kilometrien mukaan.

Nkundalla on kaksilapsinen perhe. Hän tekee noin kymmenen tunnin päiviä viitenä päivänä viikossa. Eilinen perjantai oli vilkas.

– Sain 30 tilausta, joista tuli yhteensä 96 euroa. Bensaa ostin 20 eurolla, mutta sitä kului ehkä 15 eurolla, hän laski.

Aina ei tule edes normaalia minimiä. Nkunda odotti kerran asiakkaan kotiovella, että tämä tulisi avaamaan. Asiakas ei vastannut puhelimeen.

– Odotin 50 minuuttia ja sain siksi vain kaksi euroa tilauksesta. Kun asiakas avasi oven, hän sanoi, ettei huomannut puhelua, koska oli saunassa.

Nkunda on tehnyt töitä myös Foodoralle, jolla palkkiot ovat suurin piirtein samansuuruisia, mutta työaikoihin on ollut vaikeampi vaikuttaa. Samanaikaisesti kummallekin alustalle ei voi tehdä töitä.

Alusta yhdistää maanosat

Alustatalouden ongelmat ovat yhteisiä koko maailmassa. Suomessa odotetaan, että EU saa valmiiksi alustatyödirektiivin. Jos suunnitelmat toteutuvat, suuri osa nykyisestä yrittäjämuotoisesta työstä muuttuu työsuhteiseksi.

Saskin seminaarissa kuultiin myös intialaisia ruokalähettejä, joiden työ on vaarallista. Liikenteessä pahimmillaan kuolee lähettejä, eikä omaisille heru korvauksia. Oikeuksiaan puolustavia lähettejä uhataan väkivallalla ja heidän tilejään suljetaan. Lähettien oikeuksia puolustaa maassa perustettu alustatyöntekijöiden ammattiliitto.

Nettipohjaisten järjestelmien kautta välitetään myös korkeakoulutettujen työtä. Alustoissa kaupataan maailmalla esimerkiksi lääkärin, juristin, graafisen suunnittelun, kääntäjien, tulkkien ja koodarien palveluita.

Liikevaihdoltaan maailman suurimpia alustatalouden yrityksiä ovat Uber, Meituan ja Lyft. Eniten alustatyötä tehtiin ennen koronapandemiaa Intiassa, Yhdysvalloissa, Ukrainassa ja Filippiineillä.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola

5.2. korjattu: Nkundalla on pian ylempi ammattikorkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto jo on.