Oksa: Työhyvinvoinnin parantaminen on tahdon asia
26.9.2024Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa patistaa työnantajia ottamaan työhyvinvoinnin parantamisen tosissaan.
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa patistaa työnantajia ottamaan työhyvinvoinnin parantamisen tosissaan.
Teknologiateollisuuden yritys pyrki pakottamaan työntekijänsä kuusipäiväiseen työviikkoon. Määräyksessä unohtui, että ihmiselläkin on rajansa.
Enimmäistyöajat voivat tulla täyteen ulkomaankeikoilla, mutta työnantaja ei ole tehnyt muutoksia työaikakäytäntöihin.
Työaikalailla ja sen noudattamisella on suuri merkitys työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Lain rapauttaminen on lyhytnäköistä.
Hallitusneuvottelujen aikana esillä ollut ajatus siirtää suuri osa ylemmistä toimihenkilöistä työaikalain ulkopuolelle merkitsisi toteutuessaan merkittävää lovea julkiseen talouteen.
Elinkeinoelämä ja yrittäjät tyrmäsivät nelipäiväisen työviikon tuottavuuden perusteella. Tuottavuuden tavoittelu on ollut tärkeää jopa Stalinille.
Huolehtimisvelvollisuuden laiminlyönti tulee vastaisuudessa rangaistavaksi, jos työaikalain muutosesitys menee läpi.
Korkeimman oikeuden tekemä päätös hyväksyä työajan pidentämisen kiky-sopimuksella on Insinööriliiton lakimies Tuomas Oksasen mukaan ennakkopäätös, joka jättää paljon avoimia kysymyksiä.
Paikallinen sopiminen on työpaikoilla arkipäivää. Luottamushenkilöt kertovat houkuttelevista eduista ja ehkä yllättävistäkin sopimuksista.
Ruokalähetti katsottiin työsuhteiseksi, minkä vuoksi tämän työtunneista tulee pitää kirjaa.