Insinööri-lehti

Anna aivoillesi kesäloma

Väsyttääkö? Moni meistä on kesän tai loman kynnyksellä väsynyt. Päivät käyvät vähiin ennen lomaa, mutta tekemättömiä työasioita putkahtelee esiin toinen toisensa perään. Vuorokausirytmikin on ollut vähän niin ja näin – talvella aurinkoa ei ole juuri nähnyt, ja iltapäivisin väsyttää. Iltaisin ei malttaisi tästä huolimatta mennä ajoissa nukkumaan.

Kaikki tietävät, että aivot tarvitsevat unta. Tämä yksinkertainen asia voi kuitenkin arjessa helposti unohtua. Aikuisen unentarve on noin 7–9 tuntia, minä aikana myös aikuisten aivot prosessoivat opittuja tietoja ja taitoja.

Riittävästi hyvää unta tarvitaan joka yö. Unen puute tuntuu jo yhdenkin yön jälkeen, mutta varsinkin pitkään kestänyt univaje aiheuttaa monia haittoja.

Uni ja unettomuus: Näe nukkuminen uusin silmin -kirjassa (Huotilainen, Peltonen, Uusitalo & Vahtokari 2022) käsitellään unta mm. aivotutkimuksen näkökulmasta. Vaikka elämme modernissa yhteiskunnassa, aivomme toimivat yhä samalla tavalla kuin kivikaudella.

Jos unirytmi tuntuu keikahtaneen, lomalla on korjausliikkeen mahdollisuus.

Luonnossa oikea vuorokausirytmi on elintärkeä, jotta levon aikana ei tule syödyksi, onnistuu saamaan ruokaa silloin kun sitä on tarjolla ja suvunjatkaminenkin tapahtuu suotuisalla hetkellä. Ihmisille ja muille laumaeläimille on hyötyä siitä, että nukumme yhtä aikaa, syömme yhdessä ja muutoinkin toimimme samantahtisesti.

Kuitenkaan nykyihmisen kello ei aina käy oikeassa ajassa suhteessa vuorokausirytmiin. Ihmisen aktiivisin hetki on valoisaan aikaan, mutta moni istuu tällöin passiivisesti paikoillaan tietokoneensa ääressä.

Hämärän tullen pitäisi antaa kehon rauhoittua, mutta se on usein ainoa mahdollinen aika harrastuksiin ja aktiivisempaan liikuntaan. Erityisesti iltavirkkujen sisäinen kello käy eri tahdissa kuin vuorokauden kierto.

Tämä voi eri tutkimusten perusteella johtaa moniin terveysongelmiin. Uni ei tule pakottamalla, mutta omaan rytmiinsä voi yrittää vaikuttaa päivän aikana tehtyjen valintojen kautta.

Jos unirytmi tuntuu keikahtaneen väärään suuntaan, kesälomalla on mainio mahdollisuus tehdä siihen korjausliike. Uni ja unettomuus -kirjan kirjoittajat kuvaavat, millainen olisi optimaalinen vuorokausirytmiä korjaava ”unileiri”.

Siihen kuuluu paljon ulkoilua, ja rankimmat treenit tehdään päivällä valoisaan aikaan. Illalla rauhoitutaan himmeässä valaistuksessa, ja hikiliikunnan sijaan iltaan kuuluu vaikkapa rauhoittava iltakävely. Ruutuaikaa on mahdollisimman vähän, ja vielä parempi, jos ei ollenkaan.

Tämä reseptihän on kuin suunnattu suomalaiseen kesämökkilomaan. Niin mukavaa kuin onkin kukkua yömyöhään ja selailla uutisvirtaa kännykällä ennen nukahtamista, taidan tänä kesänä yrittää etsiä oman kivikautisen vuorokausirytmini ja antaa myös aivoilleni täysipainoisen loman.

Paula Pesonen
Insinööriliiton asiantuntija