Insinööri-lehti

Suu sittenkin makeaksi

Karl Fazer kertoi tällä viikolla, että myös hän voi muuttaa maasta suomalaisen perintöverotuksen takia. Tämä tuntuu nyt olevan rahamiesten ja –naisten eräänlainen muoti-ilmiö, perintöveropakolaiseksi heittäytyminen tai vähintäänkin sellaiseksi ryhtymisellä uhkaileminen.

Kuten arvata saattaa, Fazerin makeis- ja leipomosuvun perillisen ilmoitus herätti Sieväsen työmaalla ankaraa huutoa ja mekastusta, karsaasti kun katsomme kaiken maailman verokikkailua ja verojen välttelyä.

Boikottiahan siinä pykättiin päälle alla aikayksikön. Varsin yksituumaisesti totesimme, että se on sitten firman sinisen suklaan ja muiden herkkujen syönti loppu tällä päivämäärällä.

***

Viikon aikana tuli todettua, että suu ja makeanhimo taitaa työmiehelläkin olla sydäntä tärkeämpi. Boikotti alkoi nimittäin murentua miltei yhtä nopeasti kuin alkoikin.

Joku nuoremmista kirvesmiehistä oli netistä lukenut Fazerin vuosikymmenten aikana tekemistä yrityskaupoista ja tullut siihen tulokseen, että Karl-herralla ei sittenkään taida enää olla paljon tekemistä firman suklaapatukoiden kanssa.

Makealle perso Nieminen ilmoitti oitis, että hän taitaa sittenkin ostaa illan jalkapallopelin katsomisen kyytipojaksi levyn Fazerin suklaata, niitä uusia makuja, tiedättehän. Toinen kehui saman tien Fazerin herkullisia sämpylöitä, sellaisia, joissa on kurpitsansiemeniä.

Perjantaina kukaan ei enää muistanut koko mielenilmaisua syntyneenkään, pyyhkivät vain kahvitunnilla suklaanmurusia suupielistään. Että sellainen boikotti tällä kertaa.

***

Lehdessä uhkailevat, että viikonlopuksi on tulossa takatalvi. Päivisinkin voi elohopea pysytellä miinuksen puolella, ja jos ilmojen herra oikein oikukkaaksi heittäytyy, jopa eteläiseen Suomeen voi räpsähtää muutama sentti lunta.

Nuoremmat miehet olivat uutisesta aivan tuohduksissaan. Ymmärtäähän tuo, pojat olivat jo viikko sitten kekkuloineet kaupungilla shortseissa, ajelleet moottoripyörillään ja nauttineet takapihoillaan edessä olevan terassikauden ensimmäisen ulko-oluet.

Nieminen pani takatalvea kironneet nuorukaiset perjantaina tylysti ojennukseen ilmoittamalla, että se on kuulkaa räkänokat sellainen asia, että ei maaliskuun puolivälissä voi takatalvea tulla. Suomi sijaitsee sellaisilla leveysasteilla, että lumentulo on tähän aikaan ihan normaalia.

-Niin että puhutaan siitä takatalvesta uudelleen toukokuun puolivälissä, jos tarvetta ilmenee.

***

Siinä yhteydessä joku huomasi, että tosiaankin, eihän kevätkään ole kalenterin mukaan edes kunnolla alkanut. Esimerkiksi jääkiekkoliigan pudotuspelit käynnistyvät toden teolla vasta tänään.

Sen sanominen oli virhe. Nuorempi kirvesmies, se kova HIFK:n kannattaja, keksi lohkaista, että oli niin tai näin ja pelasi Jokerit sitten Suomen liigassa tai KHL:ssä, niillä kesäloma alkaa näköjään aina yhtä aikaisin.

Huutoahan sellaisesta syntyi, vähintään yhtä paljon kuin Fazerin Karl-herran veropakolaisuudesta muutama päivä aikaisemmin.

Työmaalla on taas laitettu asioita ja arvoja järjestykseen. Veroja saa pakoilla, mutta omaa suosikkijoukkuetta ei pilkata.