Illallinen oli Naantalissa ravintola Snickkarissa.
Petteri Oksan alustus työmarkkinatilanteesta herätti lukuisia kommentteja ja kysymyksiä.
Insinööri-lehti työmarkkinat

LOUSI käynnistelee alueen henkilöstöedustajien yhteydenpitoa

Lounais-Suomen Insinöörit LOUSI ry:ssä halutaan lisätä yhteydenpitoa alueella toimivien, IL-taustaisten yritysten henkilöstöedustajien kanssa.

LOUSI on Varsinais-Suomessa toimiva Insinööriliiton jäsenjärjestö, jolla on kuusi jäsenyhdistystä. LOUSIssa on pantu merkille, kuinka tärkeä on yhteys alueella toimivien yritysten ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilöihin.

LOUSIn ensimmäinen henkilöstöedustajailta houkutteli paikalle kymmenkunta henkilöstöedustajaa. Kahdelle heistä tilaisuus oli ensimmäinen Insinööriliiton järjestämä tapahtuma, johon he osallistuivat.

–  Olisihan sitä voinut väkeä enemmänkin olla, mutta tämä oli hyvä alku. Se on tärkeää, että tilaisuus onnistui ja tällaiselle toiminnalle on selkeää tilausta. Tarkoitus on, että järjestämme näitä jatkossa vuosittain, LOUSIn työmarkkinavastaava Marko Viholainen summasi illan annin.

Vaikeat neuvottelut edessä

Keskustelua illan teemasta, ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta, viritteli Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.

Liitossa ja neuvottelujärjestö YTN:ssä valmistaudutaan neuvottelemaan teollisuuden suurimpien sopimusalojen vuoden 2023 palkkaratkaisusta. Oksan mukaan neuvotteluista voi ennustaa tulevan haastavat.

­– Yritysten tilanne on edelleen pääosin hyvä, tilauskirjat täynnä, mutta totta kai tulevaisuuden suhteen on paljon kysymysmerkkejä lähtien Venäjän sotatoimista Ukrainassa, energian hinnasta ja saatavuudesta ja niin edelleen, hän sanoi.

Tänä vuonna lähes kahdeksan prosentin vauhtia laukannut inflaatio tuo palkkaneuvotteluihin oman haasteensa. Oksan mukaan palkansaajien ostovoima on syksyn neuvotteluissa keskeisesti esillä.

­– On myös katsottava, mitä muualla tapahtuu. Työnantajat puhuvat mielellään ja korostavat kilpailukyvyn turvaamista, mutta siihen eivät vaikuta vain meidän ratkaisumme, vaan myös se, millaisia korotuksia kilpailijamaissamme tehdään, hän painotti.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki