Satu Jaanu otti Tekniikan museon porteilla vieraat hymyllä vastaan.
Suurimmat ihmisjoukot löytyivät ruokarekkojen luota.
Rigettejoukkueen tytöt Ella Olenius (vas.), Maisa Kallionpää ja Silja Salonen myivät metrilakua.
Anna (vas.), Emilia ja Marko Vilén pysähtyivät ihastelemaan 1990-luvun olohuonetta.
Erkko Ikävalko päästi sisäisen lapsensa irti ja intoutui ongintaleikkiin.
Insinööri-lehti vapaalla

Kesäpäivä Tekniikan museossa herätti ajattelemaan

Insinööriliiton kesäkiertue rantautui Vantaanjoen suulle Helsinkiin kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Lauantaiaamuna Tekniikan museon pihaa piiskasi rankkasateet, jotka kuitenkin loppuivat juuri ennen ensimmäisten vieraiden saapumista.

Rankkasateiden sijaan vieraita helli mukava pilvipouta ja Tekniikan museon kiinnostava näyttely. Opaskierrokset museossa olivat suosittuja ja innostivat kävijät aplodeihin.

Paikalle saapunut Vilénin perhe kiinnostui museon nurkasta, jossa oli esitelty suomalaisen olohuoneen tekninen kehityskaari 1950-luvulta nykypäivään. Vilénit ihastuivat etenkin 1990-luvun alun olohuoneeseen, joka kirvoitti lapsuuden ja nuoruuden muistoja.

Kuvaputkitelkkari loi tunnelmaa

Sohva oli upottavan pehmeä, olohuoneessa pauhasi nykymittapuulla varsin pieni kuvaputkitelevisio, pöydällä oli puhelinluettelo, nurkassa iso tietokone omalla tietokonepöydällään. Seinustalla oli suuret stereot, joiden vieressä cd-levytorni.

– Tulee hyvin nostalginen olo tuosta telkkarista. Ja kaikki nuo vhs-videokasetit ja puhelinluettelot. Ne olivat silloin ihan arkea ja nyt jo historiaa, Anna Vilén pohtii.

Hän on Insinööriliiton jäsen ja tuli tapahtumaan perheensä kanssa. Perheen nuorimmainen makoilee vielä vaunuissa, mutta vanhempi sisarus Emilia Vilén tutkii ihmeissään puhelinluetteloa. Paperinen 1990-luvun puhelinluettelo vaikuttaa olevan hänelle yhtä erikoinen ilmestys, kuin internet oli 1990-luvulla tuon ajan lapsille ja nuorille.

– Tässä tulee ajatelleeksi sitäkin, että 1990-luvulla olohuone oli vielä paikka, johon koko perhe kokoontui. Nythän monessa perheessä perheenjäsenet ovat paljon omissa oloissaan omien älylaitteiden parissa, perheen isä Marko Vilén analysoi.

Perhetapahtumiin kiva osallistua

Museon ulkopuolella pihamaalla oli lapsille ja aikuisillekin järjestetty ongintapelejä, onnenpyörän pyöritystä sekä pizza- ja hodarikojut.

Ongintaa innostui kokeilemaan poikansa jälkeen myös Erkko Ikävalko. 

– Tekniikan museo on mielenkiintoinen. Olen käynyt täällä ehkä 15 vuotta sitten viimeksi. Näissä perhetapahtumissa on kiva käydä. Muihin liiton tapahtumiin harvemmin eksyn. Viimeksi kävimme Insinööriliiton tapahtumassa Särkänniemessä perheen kanssa, Ikävalko kertoo.

Suurin väkikeskittymä löytyi ruokakojujen luota. Niiden vieressä makean myynnistä vastasi Kiekko-Espoon ringettejoukkueen tytöt. Vuonna 2013 syntyneiden joukkueen Silja Salonen, Maisa Kallionpää ja Ella Olenius myivät sokerinnälkäisille insinööriperheille metrilakua innolla.

– Tämä on kivaa hommaa, kuuluu tyttöjen suusta yhteen ääneen.

Tekniikan museon tapahtuma oli osa Insinööriliiton Huvikesää, jossa liitto järjestää koko perheen tapahtumia eri puolilla Suomea kesän aikana.

Teksti ja kuvat: Aleksi Vienonen