Reaaliansiot laskivat 5,7 prosenttia loka-joulukuussa
27.1.2023Inflaatio laski palkansaajien ostovoimaa ansioiden noususta huolimatta.
Inflaatio laski palkansaajien ostovoimaa ansioiden noususta huolimatta.
Yritysten kannattavuuden kasvu ja työvoimakustannusten nousu kilpailijamaissa antavat tilaa palkankorotuksille Suomessa.
Kuluttajien ostovoima on laskenut rajusti kuluvan vuoden aikana. Huhti-kesäkuussa mitattu reaaliansioiden muutos oli -4,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
Sähkön nopea hinnannousu panee miettimään omaa sähkönkulutustaan. Jos ja kun hintaan voi vaikuttaa vain vähän, sähkön käytön vähentäminen on tärkein keino vaikuttaa sähkölaskuun.
Kaksi tuoretta talousennustetta pitävät ongelmana inflaatiota. Hintojen kallistuminen lisää palkankorotuspaineita.
Työnantajat maalaavat taas talouden tulevaisuutta synkin värein. Yrityksillä menee edelleen pääosin hyvin, niiden tuloksesta pitäisi riittää siivu myös tuloksen tekijöille, palkansaajille.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan palkansaajien ostovoimaa ei maan hallituksen voimin pelasteta: tulevalla työmarkkinakierroksella tarvitaan kunnon palkankorotuksia.
Palkat ovat kasvaneet nimellisesti, mutta niillä saa kaupasta aiempaa vähemmän.
Koronakriisi ja sen perään tullut Ukrainan sota ovat haaste taloudelle. Kriisin pitkittyessä hintojen nousu voi jatkua ja talouskasvu hyytyä.
Ilman yleiskorotusta osa asiantuntijoista jää ilman palkankorotusta. Se tarkoittaa ostovoiman heikkenemistä, omasta elintasosta tinkimistä.