Insinööri-lehti

Halvempaa sähköä ilmassa

Moni suomalainen on huolissaan kuluttajahintojen merkittävästä noususta. Eikä syyttä, sillä etenkin energian ja sähkön hinta on noussut kohtuuttoman tuntuiseksi. Esimerkiksi sähköllä lämpiävän omakotitalon omistajan talven sähkölasku uhkaa viedä leijonanosan käytettävissä olevista tuloista.

Myös maan hallitus on pannut merkille sähkön korkeasta hinnasta aiheutuvan ahdingon. Budjettiriihessä sähkön arvonlisäverotus laski merkittävästi. Yksittäisenä keinona tämä ei kuitenkaan vaikuta sähkölaskuihin kuin kymmenen prosenttia. Lisäksi vaarana on, että sähkön hinnan tiputtua sen kysyntä kasvaa, jolloin veronalennuksen vaikutus jää odotettua heikommaksi.

Sähkön korkea hinta vaikuttaa tietenkin myös yritysten toimintaan. Osa yrityksistä on jo päättänyt siirtyä öisin tehtävään tuotantoon, koska kilowattitunnit ovat öisin halvempia. Ero päiväsähkön hintaan saattaa olla monikymmenkertainen.

Hallituksen auttavan käden ohessa kuluttajat voivat myös itse vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa, vaikka keinot saattavat tuntua merkityksettömiltä.

Paras keino saattaa yhä olla sopimuksen kilpailutus.

Yösähkön hyödyntäminen on hyvä ja tuntuva vaihtoehto heille, joilla on pörssisähkösopimus. Jos on mahdollista seurata pörssisähkön hintakehitystä, kuluttajan kannattaa painottaa sähkönkäyttöään viikon halvemmille päiville ja tunneille.

Kiinteällä sähkösopimuksella halvempien tuntien ja päivien metsästäminen ei kuitenkaan onnistu, koska kilowatin hinta on sovittu ennalta. Kun näin on, sähkölaskua voi höylätä pienemmäksi optimoimalla lämmitystä ja lämmön varaamista sekä välttämällä turhaa sähkönkulutusta.

Paras keino sähkölaskun pienentämiseen saattaa sittenkin edelleen olla oman sähkösopimuksen kilpailuttaminen. Sähkön hinta kilowattituntia kohden ei välttämättä muutu, ainakaan oleellisesti, mutta sopimus on mahdollista päivittää päästöttömään tuotantoon perustuvaan sähköön.

Tämä on tärkeää tietenkin vihreän siirtymän kannalta, mutta se vaikuttaa myös sähkön hintavaihteluihin. Päästötön energia ei esimerkiksi kärsi maakaasun tarjonnan aiheuttamista hinnanvaihteluista. Mutta jos on mahdollista siirtää sähkönkulutustaan halvemmille tunneille, pörssisähköön siirtyminen voi olla oman lompakon kannalta varteenotettavin vaihtoehto.

Kuluttajan mahdollisuudet suojautua sähkön hinnan vaihtelulta ovat kuitenkin rajalliset. Tästä syystä pienetkin kulutukseen vaikuttavat toimenpiteet ovat arvossaan.

Ensin on tiedettävä, mihin omassa taloudessa kuluu sähköä. Sen jälkeen voi miettiä, mistä kulutusta voi nipistää pienemmäksi.

Säästämisessä mitään keinoa ei kannata hylätä hyödyttämänä tai mitättömänä: kilowattien vähentäminen syntyy pienistä puroista, ei vuolaana virtana.

Paavo Hurri
Insinööriliiton ekonomisti