Tapio Ahtiainen kävi Inter Airport 2019 -messuilla Münchenissa lokakuussa.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Osuuskunta välittää insinööriosaamista

Työttömän on vaikea päästä tarjoamaan osaamistaan yrityksiin, mutta osuuskunnan kautta tilaisuudet lisääntyvät.

Logistiikkainsinööri Tapio Ahtiainen tarjoaa yrityksille muun muassa logistiikan alan konsultointia. Hän edustaa Arcus Solutions Networkia, joka myy monialaisia asiantuntijapalveluita.

Arcusin erikoisuus on se, että yritysmuotona on osuuskunta. Sen on perustanut kymmenen eri alan ammattilaista, jotka tehostavat työnhakua olemalla sivutoimisia yrittäjiä.

Hallituksen puheenjohtajana Ahtiainen ei ole vielä saanut omia tilauksia, mutta hän on saanut delegoitua töitä parille kollegalle.

– Siitä on tietysti tullut hyvä mieli. Olen osuustoiminnassa mukana myös auttamisen halusta. Meillä on kaikilla samankaltainen arvomaailma, joka sopii hyvin yrityksemme arvoihin.

Ruoanjakeluun tarvitaan järkeä

Koronaviruksen aiheuttama epävarmuus työmarkkinoilla voi Ahtiaisen mielestä sataa Arcusin laariin. Osuuskunnassa on osaamista muun muassa logistiikan ja kaupan alalta.

– Ei ole mitään järkeä, että tuhat ihmistä marssii samaan kauppaan, kun he voisivat tilata ostokset kotiin.

Ahtiainen auttoi kollegansa kanssa pääkaupunkiseudulla toimivaa ruoka-aputoimintaa tekevää yhdistystä logistiikan tehostamisessa.

– Seuraamme heidän käynnistämää hanketta jatkossa, ihan silkasta auttamisen halusta.

Yritys lisää työmahdollisuuksia

Ahtiainen valmistui konetekniikan insinööriksi 1980-luvulla ja lavensi opintojaan erikoistumisopinnoilla kansainvälisessä logistiikassa vuonna 2003 ja tuotantotaloudessa vuonna 2006.

Töitä Ahtiainen on tehnyt muun muassa projektipäällikkönä Espoon kaupungilla, päällikkötehtävissä Airprolla ja konsulttiapuna Cieltumilla. Ahtiainen on hakenut töitä neljä vuotta. Arcusin kautta on tullut jo joitakin kutsuja työhaastatteluun.

– Jos laitan avoimen hakemuksen jonnekin, ovi pysyy kiinni, mutta kun olen yrityksen edustajan roolissa, mahdollisuudet päästä keskustelemaan ovat huomattavasti paremmat.

Ikää Ahtiaisella on 63 vuotta. Hän pitää selvänä, että työmarkkinoilla esiintyy ikäsyrjintää. Silti hän etsii lannistumatta uusia tehtäviä.

– Minua ei kiinnosta ajatus, että olisin jonakin päivänä eläkeläinen.

Logistiikan asiantuntemus paistaa Ahtiaisesta läpi, kun häneltä kysyy, missä hän asuu. Teknisesti hänen kotikuntansa on Vantaa, mutta hän kutsuu sitä mieluummin Helsingin maalaiskunnaksi.

– Logistikolle rajat eivät ole pyhä asia. Ne pitäisi saada pois, niin saataisiin vähän järkeä tähän touhuun.

Jäsenet toimivat yhdessä

Osuustoiminta on yhä kohtuullisen harvinainen yritysmuoto, vaikka Suomessa toimii joitakin isoja osuustoiminnallisia yrityksiä. Viime vuosina myös jotkut ammattiliitot ovat perustaneet työosuuskuntia oman alansa ammattilaisten työllistämiseksi.

– Osuuskunnassa on yhdessä tekemisen meininkiä ja vahva näkemys, ettei kapitalistinen systeemi ole ainoa mahdollisuus, Ahtiainen pohtii.

Arcus Solutions Network perustettiin reilu vuosi sitten, mutta ajatus siitä kyti jo aiemmin. Samana päivänä kuin Britannian pääministeri David Cameron päätti järjestää kansanäänestyksen Brexitistä, Ahtiainen tutustui työllistymiskurssilla osuustoiminnasta kiinnostuneisiin työnhakijoihin. Yritys perustettiin pari vuotta myöhemmin.

Ensimmäisenä toimintavuotenaan osuuskunta on rakentanut globaaleja yhteistoimintaverkostoja.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Anatoly Shchegolev