Työllisyysrahaston hallintoneuvosto esittää sosiaali- ja terveysministeriölle ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksujen määriin yhteensä 0,20 prosenttiyksikön korotusta.
– Se tarkoittaa, että palkkojen ostovoima laskee tuon verran, ellei summaa saada kompensoitua neuvottelukierroksella sovittavilla palkankorotuksilla, selventää Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.
Työnantajan keskimääräinen maksu nousisi 0,10 prosenttiyksikköä ja työntekijöiden maksu nousisi 0,10 prosenttiyksikköä. Näin ollen työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu olisi 1,51 prosenttia ja työntekijän maksu 1,50 prosenttia palkkasummasta vuonna 2022.
Korotusten tarkoituksena on pysäyttää rahaston nettovarallisuuden supistuminen ensi vuonna. Työttömyysturvamenot ovat kohonneet koronaviruspandemian aikana. Talous- ja työllisyysnäkymät paranevat kuitenkin nopeasti.
Suomalaisen palkansaajan säännöllisen työajan mediaanipalkka yksityisellä sektorilla oli 3 435 euroa kuukaudessa vuonna 2020. Esitetyn korotuksen mukaan mediaanipalkan verran ansaitseva työntekijä maksaisi työttömyysvakuutusmaksuja 618,30 euroa vuodessa, mikä on 41,22 euroa enemmän kuin vuonna 2021. Insinöörin mediaanipalkka on 4 170 euroa kuussa, minkä vuoksi korotus lohkaisee insinööriltä mediaania suuremman siivun.
– Tämä vaikuttaa siihen, mikä on pienin tyydyttävä palkankorotusten taso. Ostovoiman on kasvettava eli inflaatio ja mahdolliset vero- ja nämä maksumuutokset on katettava, Oksa sanoo.
Kuva: Vladyslav Starozhylov /Mostphotos