Factory 01:n rakennustyöt alkavat tämän vuoden puolella.
Insinööri-lehti tekniikka

Solar Foods rakentaa proteiinitehtaan Vantaalle

Solar Foods aikoo kasvattaa hiilidioksidista valmistettavan proteiinin tuotannon kaupallisiin mittoihin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja LUT-yliopiston tutkimuksen pohjalta syntynyt Solar Foods rakentaa Vantaalle Solein-proteiinia valmistavan tehtaan. Rakentaminen alkaa tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja kaupallinen tuotanto alkaa vuoden 2023 alkupuolella.

Factory 01 kasvattaa proteiinia mikrobeista sähkön ja ilman avulla. Proteiinia voidaan käyttää elintarviketeollisuudessa täydentämässä kasvipohjaisten tuotteiden ravintoprofiilia. Näin eläinperäiset ruoat voidaan korvata kasvipohjaisilla tinkimättä ravinteista. Solar Foods on kehittänyt jo yli 20 erilaista elintarviketta, joissa käytetään eri määriä Soleinia.

Maanviljely vastaa 24 prosentista maailmanlaajuisista päästöistä. Soleinin laajamittainen käyttöönotto voisi merkittävästi vähentää globaalia hiilijalanjälkeä, koska sen valmistaminen ei edellytä maanviljelyä.

Solein valmistetaan bioprosessilla, jossa mikrobeja ruokitaan hiilidioksidilla, vedyllä ja hapella sekä pienillä määrillä ravinteilta. Bioprosessi muistuttaa viinin valmistusta sillä erolla, että sokerin sijaan hiilen ja energian lähteenä ovat hiilidioksidi ja vety.

Soleinin ominaisuuksia ja sen käyttöä eri ruoissa on testattu lähes kahden vuoden ajan Solar Foodsin pilottitehtaassa. Solein on proteiini, joka sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Se häviää ruokaan eikä muuta tuttujen, päivittäin syötävien tuotteiden makua.

Kuva: Solar Foods