Jani-Petri Semi ja Petteri Oksa keskustelivat kokoustauolla.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Palkkakeskustelut vielä uupuvat

Työehtosopimusneuvottelut kangertelevat, ja muun muassa insinöörit ovat vauhdittaneet neuvottelujen etenemistä ylityökielloilla.

Edunvalvontajohtaja Petteri Oksa esitteli edustajakokousväelle neuvottelukierroksen keskeisiä kysymyksiä. Monilla insinöörejäkin työllistävällä sopimusalalla on oltu sopimuksettomassa tilassa, ja lisää päättyy marraskuun lopussa. Työnantaja- ja palkansaajapuolella on varsin erilainen näkemys tilanteesta.

Oksan mukaan työnantajien mielestä kustannuskilpailukyvyn pitää edelleen parantua. Kuitenkaan suomalainen asiantuntijatyö ei ole kalliimpaa kuin keskeisissä kilpailijamaissa Saksassa ja Ruotsissa, päinvastoin.

Työnantajapuoli perää palkanmuodostusmallia, jossa yksi vientialan liitto toimii päänavaajana ja määrittää palkkakaton. Insinööriliitto hakee ostovoimaa parantavaa palkkaratkaisua.

– Insinööriliitolle paras vaihtoehto on aito, alakohtainen neuvottelu, Oksa korosti.

– Meidän mielestä alat ovat erilaisia ja toimivat omista lähtökohdistaan.

Työnantajaa haluaa lisää työaikaa

Myös työaika ja kilpailukykysopimukseen liittyvät työajanpidennykset ovat työnantajapuolen mielestä säilytettävä.

– Eikä kuuden minuutin päivittäinen lisäys enää riitä, vaan puheissa on ollut lauantaisin ja arkipyhinä työskentely, Oksa kertoi.

– Jos työaikaa halutaan lisätä, siitä pitää meidän mielestä maksaa.

Ylemmät toimihenkilöt YTN toivoo Oksan mukaan työhyvinvoinnin edistämistä sopimusteitse, jotta asiantuntijat jaksaisivat paremmin työpaikoilla.

Palkkapuhe odottaa vielä

Oksan mielestä useimmissa pöydissä neuvottelut ovat edistyneet sinänsä hyvässä hengessä. Tekstikysymyksissä on päästy eteenpäin.

– Tilanne on kuitenkin omituinen, kun pitäisi sopia palkoista ja työajasta. Työnantaja sanoo, ettei voida keskustella näistä, kun asiat ovat toisessa pöydässä auki.

Neuvottelujen vauhdittamiseksi kahdella alalla eli teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla, julistettiin tällä viikolla ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellot.

Eri YTN:n aloilla tehtyjen kyselejen mukaan asiantuntijoiden painostusvalmistumis on kasvussa.

– Jäsenjärjestöiltä odotetaan tukea sopimusaloille, sillä suuria ei saavuteta kuin yhdessä, Oksa päätti esityksensä.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuva: Jari Rauhamäki