Insinööri-lehti

Työhön oppii tekemällä

Kesätyöt ovat lähes kaikille ikimuistoinen kokemus. Harva unohtaa ensimmäiset askeleensa työelämän ihmeellisessä maailmassa. Kesätyöpaikkoja on usein myös mukava muistella, olivat työt olleet mitä tahansa.

Itse aloitin työurani naapuritilan pelloilla tuorerehun ja heinän teossa. Työ oli kausiluonteista, töitä tehtiin silloin, kun niitä oli. Seuraava kesätyöpaikka löytyi sahalta. Työ tuntui jo enemmän oikealta: tuntipalkka vaihteli työtehtävän mukaan ja tili maksettiin kaksi kertaa kuussa pankkiin. Urakkapalkkakin tuli nuorelle pojalle tutuksi.

Työ varmaan myös maistui, sillä aloitin työt heti koulun päätyttyä, ja ne jatkuivat reilusti elokuun puolelle. Kesäloma jäi lyhyeksi. Se ei harmittanut: kahden kesän aikana sahalla tienatuilla markoilla tuli hankittua mopo, uusia jääkiekkovarusteita ja muuta tarpeellista.

Toivottavasti yritys tarjoaa nuorille mahdollisuuden oikeisiin työtehtäviin.

Töistä jäi käteen muutakin kuin palkka. Maatilan poikana töitä oli oppinut tekemään jo kotonakin, mutta sahalla siihen tuli lisää järjestelmällisyyttä. Työt alkoivat ja loppuivat tietyllä kellonlyömällä, sinulla oli kymmenkunta työkaveria ja pomo, joka katsoi, että työt tulivat asianmukaisesti tehdyksi. Näiden kesäkuukausien aikana nuoreen mieheen tarttui työhön ja työelämään tuntuma ja ote, joka on kantanut näihin päiviin saakka.

Taas on se aika vuodesta, kun nuoret etsivät kuumeisesti kesätöitä. Valitettavasti tilanne on erilainen kuin minun nuoruudessani. Kesätöitä ei riitä kaikille tai niitä on tarjolla vain lyhyeksi aikaa. Se on valitettavaa sekä näiden nuorten että suomalaisen työelämän kannalta. Mitä aikaisemmin nuori pääsee kiinni työelämään, sen paremmat mahdollisuudet hänellä on oppia, kartuttaa ja vahvistaa omia työelämävalmiuksiaan.

Paras tieto ja kokemus työelämästä ja työn tekemisestä on yrityksissä ja työpaikoilla, eri alojen ammattilaisilla. Toivottavasti mahdollisimman moni yritys tarjoaa tulevana kesänä työhaluisille nuorille mahdollisuuden opetella työelämän alkeita oikeissa työtehtävissä, asianmukaisella palkalla sekä puolin ja toisin reilun pelisäännöin.

Uskon vakaasti, että yritykset saavat nuorten kesätöihin laitetut tunnit ja eurot tulevaisuudessa moninkertaisena takaisin. Työhön oppii vain tekemällä. Nuoria on turha patistaa työelämään ja moittia laiskoiksi, jos heille ei tarjota mahdollisuutta päästä edes alkuun.

Jari Rauhamäki
Insinööriliiton viestintäpäällikkö