Insinööri-lehti

Merkityksellinen juhla

Jokaisella meistä on jouluun liittyviä muistoja. Toivon, että mahdollisimman monella ne ovat hyviä. Sellaisia, joita muistelee mielellään. Sellaisia, joita yrittää toistaa. Luulen, että tämän juhla-ajan erityisyys johtuu aivan muista asioista kuin juhlan varsinaisesta määritelmästä.

Uskon, että ihminen elää hyvää elämää, kun hän tekee merkityksellisiä asioita. Siksi olen sellaisissa töissä kuin olen – tekemässä edunvalvontaa. Aina ei ole ihan helppoa tunnistaa sitä, millä todella on merkitystä. Elämä ja arki heittää eteemme tilanteita, joissa ajaudumme murehtimaan ja käyttämään aikaamme moneen tärkeään asiaan. Mutta nämä eivät välttämättä ole niitä todella merkityksellisiä juttuja.

Minusta merkitystä on sillä, että teemme niin kuin on oikein. Oikein läheisiämme ja itseämme kohtaan. Kohtelemme toisiamme ja itseämme reilusti. En väitä, että se on helppoa.

Joulu on vähän kuin ammatti-yhdistystoiminta.

Aina ei ole itsestään selvää, mikä on oikein. Lyhytaikaiset halumme harhauttavat meitä tekemästä oikein, olemasta reilu. Vain kunnioittamalla itseään voi kunnioittaa muita. Kun kohtelee itseään oikein, voi kohdella myös muita oikein ja toisinpäin.

Joulu on minusta suuri merkityksellisyyden juhla. Siinä ei ole kysymys siitä, juhliiko joulua kristillisessä mielessä, talvipäivän tasauksena, keskitalven juhlana vai vain tervetulleena hengähdystaukona. Se on täynnä merkityksellisyyttä, koska silloin kokoonnutaan läheisten ja sukulaisten luo, mikäli mahdollista. Silloin muistetaan toisia. Pohditaan sopivia lahjoja. Rauhoitutaan ja hengitetään kiireettömyyttä. Ollaan toisia ja itseämme varten.

Siksi tämä aika on parhaimmillaan niin hyvä. Siksi se pahimmillaan voi muodostua ihmisille todella vaikeaksi. Se on täynnä niitä asioita, joilla on lopulta kaikkein eniten väliä. Joulu on tässä vähän kuin ammattiyhdistystoiminta. Täynnä merkityksellisyyttä, joka nousee siitä, että ajatellaan muita ja toimitaan oikein. Siksi oikein, siksi välillä niin vaikeaa.

Mitä enemmän pystyy toimimaan niin, että tekee asioita, joilla on todellista merkitystä, sen paremmin voi. Se taas auttaa jaksamaan ja saamaan aikaan mainittuja merkityksellisiä asioita. Juuri siksi joulunaika on minusta tärkeä. Meistä useilla on mahdollisuus palautua ja latautua fyysisesti, mutta kaikilla myös henkisesti. Olemalla läsnä ja ajattelemalla sekä itseään että läheisiään.

Merkityksellistä joulunaikaa meille kaikille. Tehdään oikein ja eletään hyvin tänäkin jouluna.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja