Insinööri-lehti

Jäsenenä on hyvä olla

Muinaisen, jo toimintansa ansiokkaasti päättäneen, puolueen aluetoimitsija luki aikanaan aamukahvilla keskisuomalaisesta paikallislehdestä uutisen, joka sai Costa Rican valahtamaan väärään kurkkuun.

Kun yskimisestä oli toivuttu ja keittiö siivottu, mies luki ilmoituksen uudestaan. Lehden sivulla kerrottiin kuuluisan ihmeparantajan saapuvan paikkakunnalle ja järjestävän telttatilaisuuden. Istumapaikkoja oli tarjolla 450.

Se, mikä miehen mielestä oli ilmoituksessa parasta, oli lupaus: Poistamme kivut, parannamme ruhjeet, korjaamme kuulon sekä näön ja palautamme jopa jäsenet, mikäli niitä puuttuu.

Tästä innostuneena toimitsija hakeutui hyvissä ajoin teltalle. Tilaisuus eteni odotusten mukaisesti. Vaivaiset kävivät poppamiehen pakeilla ja palasivat hymyssä suin. Usko oli toimituksiin vahva.

Koulutuksia on niin työelämää kuin muuta elämää varten.

Vihdoin tuli toimitsijan vuoro, mutta kuinkas kävikään. Jäseniä toimitsija kaipasi, mutta ei auttanut jäsenhankinnassa shamaanin otteet. Loppu tiedetään. Kyseistä puoluetta ei enää ole olemassa muutoin kuin ehkä syrjäisen tuvan pöytälaatikossa odottamassa mahdollista reinkarnaatiota.

Jäsenet ovat Insinööriliitossakin tärkein voimavara, eikä heitäkään saada liittymään poppakonstein. Lihaa pitää olla tämänkin luun ympärillä, että se maistuu. Jäsenten kautta rakentuu koko liiton toiminta, alueyhdistykset, hallinto ja niin eteenpäin.

Mutta miksi sitten kuulua liittoon? Asiaa huonosti tunteville tai tietämättömille jäsenyys on vain ylimääräinen kulu. Bensaa saa halvemmalla muualta kuin Teboililta, sanotaan.

YTK:n vuosimaksukin on vähemmän kuin Insinööriliiton vuosimaksu, sanovat. Se onkin totta. Tosin liiton vuosimaksuun sisältyy työttömyyskassamaksu, joka on vähemmän kuin YTK:n maksu.

Mutta pystyykö työttömyyskassa, oli se mikä tahansa, yksin tarjoamaan samat edut, kuin ammattiliitto kassan kanssa yhdessä? Kannattaa kysyä ja miettiä vastausta.

Monelta unohtuu, että ammattiliiton jäsenmaksulla kustannetaan myös työehtosopimustoimintaa, joka takaa työpaikalle säälliset työehdot. Jopa heille, jotka eivät ole ammattiliittoihin järjestäytyneet.

Näin se järjestelmä toimii. Työehtosopimusten kautta on työpaikalla myös henkilöstöedustajat. Hekin kaikkia varten.

Eikä toiminta rajoitu vain työpaikalle. Insinööriliitto ja aluejärjestöt järjestävät monimuotoisia palveluja jäsenilleen. Koulutuksia niin työelämää kuin muuta elämää varten on tarjolla kattavasti.

Useisiin koulutuksiin voi osallistua etänä. Ne ovat webinaarimuotoisina tallenteina katsottavissa myöhemmin, mikäli ei varsinaiseen esitysaikaan pääse osallistumaan. Insinööriosaaminen on valjastettu käyttöön.

Suosittele siis jäsenyyttä kaverillekin. Se on sinunkin etusi, että meitä on Insinööriliitossa vieläkin enemmän.

Hannu Takala
Insinööriliiton työehtoasiantuntija