Insinööri-lehti

Harrasta elämälle sisältöä

Mitä harrastat? Tiesitkö, että harrastukset kertovat paljon siitä, millainen muuten elämäsi on?

Koronan hiipuessa suomalaiset saavat nauttia kesästä jälleen lähes normaalisti. Kesätapahtumia saa järjestää, sukulaisia ja ystäviä tavata ja kulttuuririennot saavat avata ovensa.

Ehkä joku on löytänyt uuden harrastuksen juuri koronan ansiosta. Ainakin luontoharrastus, mökkeily ja kotimaan matkailu ovat saaneet hyvää buustia, toivottavasti pysyvästi.

Monipuolinen harrastaja viihtyy työssään paremmin.

Koronan aikana minulta ja läheisiltäni on siirretty useita tapahtumia jo toistamiseen, ja ne odottavat vasta ensi vuonna. Siirtolista on valtava: Savonlinnan Oopperajuhlat (esitys vaihtuu nyt jo kolmanteen oopperaan), Kansallisooppera (kaksi Wagnerin oopperaa), Tampere-talon Eeva Dahlgrenin konsertti, Tampereen Ratinan Hassisen koneen konsertti ja kymmeniä taidenäyttelyjä.

Voisi sanoa, että hyvää kannattaa odottaa. Ylivoimaisesti eniten on kuitenkin peruuntunut lavatansseja. Aktiivisena harrastajana vuositasolla askelia on jäänyt ottamatta yli 2,5 miljoonaa. Peilikuva kertoo, ettei noita askelia ole otettu muualla.

Tampereen yliopiston tutkimus paljasti aikoinaan, että monipuolinen harrastaja viihtyy myös työssään paremmin. Mikä on näiden yhtymäkohta? Jos teet vain töitä, jopa 80 tuntia viikossa, kuten eräs ehti mukamas fiksuna ehdottamaan, et nauti elämästä, koska et koskaan koe sitä. Vaikka työ on osa elämää, elämä ei ole vain työtä.

Ladataan nyt akkuja, sillä uusi normaali odottaa syksyllä. Kun harrastat itsellesi läheisiä asioita, lataat akkuja tehokkaasti. Oli laji sitten penkkiurheilu, lautapelit, kulttuuri, liikunta tai uusi suosikkilaji padel, tärkeintä on, että teet sitä, mitä sydän rakastaa.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö