Insinööri-lehti

Asiantuntijan vinkit akkujen lataamiseen

Kuten sanotaan, loma on akkujen lataamista. Niin kuin monen muun asian, voit tehdä sen tietämättäsi oikein tai väärin, oman akkutyyppisi mukaan. Meitä on erilaisia, mutta useimmissa mobiili-ihmisissä on sisällä nykyaikainen litiumioniakku.

Kun olet tehnyt töitä kuukauden päivät ja mehusi alkavat olla lopussa, pitää piuha saada kiinni laturiin. Laitteen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Optimaalisen lataustuloksen saavuttamiseksi tarvitset sopivaa tehoa.

Pikalataus, noin 45 watin tujaus, on nimensä mukaisesti kaikista tehokkain. Se sähähtää kuin äkkilähtö etelään, villivirta kylpylässä tai vapaapudotuslento tuulitunnelissa. Seitsemässä päivässä on mahdollista räväyttää silmät apposen auki ja saada päässä surisemaan. Usein pikalatausta käytetään talviloman yhteydessä.

Usein käytettynä pikalataus kuitenkin ylikuumentaa ja rasittaa akkuasi. Tällöin siihen muodostuu suorituskykyä heikentäviä dendriittejä, jotka pahimmillaan muodostavat oikosulun. Mahdollisuuksien mukaan akkusi kannattaa ladata rauhassa, pienellä, vain viiden kymmenen watin teholla. Se vastaa oikein pitkää löhöämistä rannalla aurinkorasvassa paistettuna tai paksun ja vaikean sanaristikkovihon raapustamista täyteen. Hidas lataus onnistuu parhaiten kesäloman yhteydessä.

Kuormituksesta kannattaa kertoa omalle esilaitteellesi.

Ylilataaminen on niin ikään haitallista. Uudet työsuhteet, joissa lomaa ei ole ehtinyt kertyä täyttä määrää, pitävät huolen, ettei täysi latinki jää päälle. Ainoastaan pitkät työttömyysjaksot saattavat yliladata akkuja.

Paras varaustila akun kunnon kannalta on noin 40–60 prosenttia. Tällöin akkusi toimii optimaalisesti, ja sinussa riittää virtaa sopivasti kaikkiin tehtäviin. Keskialueilla viikon puurtaminen voi kuluttaa muutaman prosentin, ja viikonloppu voi parhaimmillaan palauttaa saman verran.

Vuosien käytössä akkusi huippukapasiteetti laskee alkuperäisestä, vaikka käyttäisitkin sitä huolellisesti. Yleisesti suositellaan, että akku on vaihtoiässä, kun kapasiteetti on enää 70 prosenttia alkuperäisestä. Silloin vanha akku kannattaa kierrättää. Useimmiten akuilla riittää palveluvuosia pitkään mobiilikäytön ulkopuolella toisissa, mahdollisesti lisäkoulutusta vaativissa sovelluksissa.

Jäljellä olevan huippukapasiteetin näet oman käyttöliittymäsi sovellusvalikosta. Täytyy muistaa, että lukema on aina arvio, joka on laskettu digitaalisen mallinnuksen avulla. Kuormituksesta ja palautumisesta kannattaa kertoa sanallisesti omalle esilaitteellesi.

Yksi varoituksen sana: Laturit hukkuvat aika ajoin. Houkutus ostaa halpa korvike tilalle voi käydä suureksi niin kuin lomat voi tehdä mieli ottaa rahana. Älä kuitenkaan osta halvinta kiinalaiskopiota vaan satsaa merkkituotteeseen. Ne ovat sertifioituja eli todettu turvallisiksi perusteellisilla testeillä.

Jos huomaat, että akkusi ylikuumentuu ladattaessa, siirry varjoon ja korkkaa vichy jäillä.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja