Insinööri-lehti

Verta pakkiin

Aikovat sitten myydä Rautaruukin ruotsalaiselle SSAB:lle. Nuoremmat miehet yrittivät torstain kahvitunnilla saada Sievästä oikein urakalla hiiltymään asiasta, mutta suutariksi jäi. Turha sitä on aivoverenvuodon riskiä kasvattaa moisella asialla.

Sievänen ilmoitti, että maailma on muuttunut niistä ajoista, kun presidentti Kekkonen käveli Raahen soisissa metsämaisemissa ja ilmoitti, että tänne se tulee, suomalaiselle telakka- ja konepajateollisuudelle terästä tuottava tehdas.

– Se on kuulkaa tuo globalisaatio sellainen, että siinä pieni on vaan pientä. Kaikki menee myyntiin ajan kanssa, halusimme tai emme. Nyt on seurattava rahan, ei poliitikkojen mielen liikkeitä.

* * *

Saman tien totesimme, että ei tässä suomalaisilla silti isompaa hätää ole, uutta ja innovatiivista yritystoimintaa tuntuu syntyvän eri puolille Suomea aivan tyhjästä.

Otetaan nyt vaikka tämä Droppi-veripalvelu, joka mittaa ihmisen verestä paitsi hänen terveydentilaansa myös syntejä. Joku tiesi kertoa, että syntien määrän analysointi perustuu Raamatun teksteihin, siihen, miten veri värjäytyy kuivuessaan.

Olivat saaneet analyysimenetelmän kehittämiseen oikein avustustakin Lapin ely-keskukselta ja Keksintösäätiöltä yli 20 000 euroa. Nyt yrityksen katseet ovat jatkorahoituksen osalta kääntyneet Tekesiin.

* * *
Yritystä sparrannut Tekesin teknologia-asiantuntija Risto Mäkikyrö uskoo torstain Helsingin Sanomien jutussa yrityksellä ja liikeidealla olevan menestymisen mahdollisuuksia.

– Uskon, että analyysilla on markkinapotentiaalia, mutta sen lääketieteellinen pohja on hiekalle rakennettu, teknologia-asiantuntija ilmoittaa. Eli suomeksi sanottuna kyse on humpuukista, ei mistään muusta.

Äkkiseltään tuntuu, että varmaan moisen syntimittarin käyttäjiksi löytyy tässä maailmassa hyväuskoisia hölmöjä, mutta se hämmästyttää, että ”keksinnön” ympärillä häärää Tekesin asiantuntija. Ei kai meidän teknologiateollisuudella näin huonosti sentään mene?

* * *
Työporukalla siinä mietittiin, että itse asiassa analyysi olisi toimiessaan varsin vaarallinen, etenkin jos se kehitystyön myötä kykenisi syntien määrän lisäksi mittaamaan niiden laatua.

Otetaan nyt esimerkiksi pitkäksi venähtänyt äijien saunailta. Kotona ei odotakaan siippa perinteisen kaulimen vaan neulan ja lasiputkilon kanssa. Reikä sormeen ja verinäyte analysaattoriin, jonka Biltemasta saa Tekesin anteliaan tuen avittamana hintaan 19,95.

Puolen tunnin jännityksen täyttämän odotuksen jälkeen kone piippaa ja pirttihirmu ilmoittaa tuloksesta riippumatta että joo, syntiä näyttää, vieraissa on käyty. Ja taas otetaan verinäytettä, mutta tällä kertaa nenästä.

Joten eiköhän jätetä syntianalysaattorin kehittäminen sikseen.