Insinööri-lehti talous

Suomalainen luksusdesign valmistuu vastuuttomissa oloissa

Vastuullisuuttaan mainostavat suomalaisyritykset teettävät alipalkattua työtä Intiassa.

Kansalaisjärjestö Finnwatch tutki työolot Balmuirin ja Vallilan alihankkijoiden tehtailla Intiassa. Balmuirin sisustusnahkatuotteita tehdään epämääräisissä työpajoissa, joissa työntekijöille ei makseta lakisääteisiä palkkoja eikä eläkemaksuja. Vallilalle tekstiilejä tuottava tehdas on vastuullisuusauditoitu, mutta se kieltäytyy maksamasta työntekijöille laissa määrättyjä minimipalkkoja.

– Balmuirin sisustusnahkatuotteita Intiassa tekevät työntekijät raportoivat haastatteluissa erittäin alhaisia jopa alle kolmen euron päiväpalkkoja. Tällaisella palkalla työntekijä ei tule toimeen edes Intiassa, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti sanoo.

Työntekijöille ei makseta myöskään eläkemaksuja. Työpajoissa ylityökorvauksia ja vuosilomia ei tunneta, eikä työntekijöillä ole mahdollisuutta järjestäytyä.

Vallilan Intian Tamil Nadun osavaltion Karurissa sijaitsevan alihankkijan työolot olivat paremmat, mutta työntekijät raportoivat laittoman alhaisia palkkoja ja lain määräykset ylittäviä ylitöitä tuotantohuippuina.

Finnwatchin tänään julkaistu raportti esittelee tulokset suomalaisyritysten alihankintaketjuihin Intiassa tehdyn laajan tutkimuksen tulokset. Selvitys on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla tuettua kehitysyhteistyöhanketta Intiassa. Hanketta tukee myös Palkansaajasäätiö.

Kuva: Finnwatch