Insinööri-lehti

Se on sovittu mikä on sovittu

Työmaalla pantiin viikolla merkille, että pääministeri Juha Sipilä kaavaili lainvalmistelun peruskurssia kaikille kansanedustajille ja ministereille. Kahvikopilla vaalikauden alkuun ajoittuva kurssitus sai vankkumattoman kannatuksen.

– Toivoa sopii, että myös pääministeriltä löytyy aikaa peruskurssille ja hän muistaa sinne myös mennä, Nieminen totesi kuivakkaasti.

* * *

Sama mies suositteli Sipilälle myös työmarkkinapolitiikan alkeiskurssia. Nieminen oli tiistaina nähnyt MTV:n uutisissa, miten pääministeri kovisteli työmarkkinajärjestöjä pitämään sovitusta kiinni.

– Mies väitti ihan pokkana, että Suomen mallista sovittiin kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Ja pontevasti jatkoi, että jos jotakin sovitaan, niin siitä pidetään kiinni. Oli niin tomeraa poikaa, että vallan, Nieminen paasasi.

Kertoi samalta istumalta googlettaneen kiky-sopimuksen sisällön ja meille ilmoitti, että ei löydy kyseisestä paperista sen paremmin Suomen mallia kuin vientivetoista palkkamallia.

– Niin että kyllä ne hallituksen verohelpotukset ja muut herkut, jos niitä nyt ylipäätään oli, tulivat jostain ihan muusta, hän jatkoi.

* * *

Niemisen mukaan jo keskiviikkona televisioruudussa esiintyi kokonaan toisenlainen pääministeri. Poissa oli turha uho ja patsastelu. Pääministerin mukaan joskus ensi vuoden tammikuussa voidaan arvioida sopimuskierroksen sisältöä, tuliko vientivetoista mallia vai ei.

– Tiedä sitten, oliko joku lähipiiristä antanut tiistain jälkeen vinkkejä vai auttoiko aamupäiväinen työmarkkinajohtajien tapaaminen näinkin paljon, Nieminen aprikoi.

Totesi samaan hengenvetoon Sipilän olevan työmarkkinaosaamisen suhteen muutenkin toistaitoinen. Pääministeri ei ole vieläkään ymmärtänyt, mitä työmarkkinapöydissä sopiminen merkitsee.

– Sopimisen hetkellä otetaan kynä povitaskusta ja pannaan nimi paperiin. Ja se on sovittu, mitä sopimuksessa lukee. Ei enempää eikä vähempää. Eivät nämä asiat ole kuin hallitusohjelma, josta voidaan vekslata juppikootteri- ja huvikuunariveroja edestakaisin mielin määrin sen mukaan, mitä salipöksymiehet Juankosken torilla vaativat.

* * *

Vauhtiin päästyään Nieminen ilmoitti perjantain kahvitunnilla, että viikon uutisvirran perusteella pääministerille pitäisi vinkata, että nyt on korkea aika vaihtaa vieraita Kesärannan työmarkkinatapaamisissa.

– Meinaten vaan, että mitä ne keskusjärjestöjen puheenjohtajat EK:n Häkämiehen johdolla siellä pääministeriä taas maasuttivat, jos kerran jo aikoja sitten on ilmoitettu, että mitään keskitettyjä ratkaisuja ei enää tehdä.

– Jos minä olisin Sipilän Juha, niin lähettäisin Häkämiehet, Fjäderit ja kumppanit omiin bunkkereihinsa peukaloitaan pyörittämään ja jättäisin paikalle ne rouvat ja herrat, jotka syksyllä sopivat niistä palkoista oikeasti, Nieminen painotti.