Insinööri-lehti

Laki se on metsäyhtiölläkin

Metsäteollisuus ja etenkin alan yksi yhtiö on ollut esillä työehtosopimukseen liittyvän sekoilun takia. Alkaa näyttää siltä, että metsäteollisuuden yhtiöissä ei kunnioiteta edes lakia, kun taivaalta halutaan kuu ja pari tähteä.

Kyse on taannoisesta kiky-sopimuksesta ja sen noudattamisesta. Moni saattaa edelleen muistaa sopimuksen, jossa työaikaa pidennettiin työnantajien ja silloisen hallituksen väärin asetettujen kilpailukykyvaateiden takia.

Metsäteollisuudessa useat yhtiöt päättivät soveltaa kyseistä sopimusta myös ylempiin toimihenkilöihin. Tämän ei pitänyt olla mahdollista, kun työajan pidentäminen oli sidottu työehtosopimuksiin ja metsäteollisuudessa ylemmillä toimihenkilöillä ei sellaista ollut.

Leikkauksille ei ollut perustetta.

Kun keskustelut työnantajien kanssa eivät tuottaneet tulosta, ratkaisua haettiin oikeudesta, kuten oikeusvaltiossa on tapana. Toistaiseksi YTN:n jäsenet ovat oikeudenkäynneissä voittaneet. Oikeus on ollut lain puolella: kun työehtosopimusta ei ollut, leikkausta vakiintuneisiin työehtoihin ei voinut tehdä. Kuten kuvaan kuuluu, ratkaisua on haettu ylemmistä oikeusasteista.

Yhdessä isossa metsäyhtiössä tuomio on ehtinyt jo lainvoimaiseksi. Siellä yhtiö on ottanut lusikan kauniiseen käteen, toiminut oikein ja oikeuden päätöstä noudattaen ja korvannut menetykset.

Sen takia yllätys oli suuri, kun Metsä Group ilmoitti aikovansa toimia toisin. Hovioikeuden yhtiötä koskeva päätös ei ole vielä lainvoimainen, mutta Metsä Group on kuitenkin ilmoittanut henkilöstönedustajille, että sillä ei ole nyt eikä tulevaisuudessa tarvetta oikeuden päätöksen mukaisesti hoitaa korvauksia.

Olisin ymmärtänyt, jos yhtiö olisi ilmoittanut, että se aikoo hakea päätöksestä valituslupaa. Se olisi normaali tapa ja olisi antanut yhtiölle mahdollisuuden odottaa sitä, että tuleeko valituslupaa vai ei ja toimia sitten sen mukaan. Ja kun päätös olisi tullut lainvoimaiseksi, se olisi voinut ilmoittaa, ettei se jostain käsittämättömästä syystä aio noudattaa oikeuden tuomiota.

YTN:lle asia on selvä. Edellä mainituille leikkauksille ei ollut perustetta ja tätä kantaa tukee jo usea oikeuden tuomio. Metsä Group voi vielä hakea valituslupaa, mutta jos se ei niin tee, nykyinen tuomio tulee lainvoimaiseksi.

Ja silloin sen on toimittava tuomion mukaan, halusi tai ei. Menetykset on korvattava heille, jotka ovat väärästä ja lain vastaisesta toiminnasta kärsineet.

Jos yhtiö ei aio näin toimia, Suomesta onneksi löytyy oikeudellisia keinoja asian hoitamiseksi. Toivon kuitenkin, että järki voittaa ja yhtiössä osataan lopulta toimia oikein. Kyllä myös metsäyhtiön on Suomessa noudatettava lakia ja oikeuden tuomioita sekä toimia niiden mukaan.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja