Insinööri-lehti

Rahaa tulee, rahaa menee

Jo on aikoihin eletty; ei siitä niin kauan ole, kun Sanoman vanha herra Aatos Erkko sai tahtonsa läpi ja onnistui rakentamaan Helsingin paraatipaikalle lasisen palatsin mediatalon toimituksille. Avajaisia taidettiin viettää viime vuosituhannen lopulla. Hesarilla pyyhki hyvin, pian kotimaa oli liian pieni pelikenttä Erkon bisneksille.

Sen jälkeen asiat eivät ole menneet niin kuin elokuvissa. Oman talon valmistumisen jälkeen Töölönlahden tienoille on noussut muitakin valtaisia pytinkejä pilaamaan sanomalaisten maisemaa Erkon estelyistä huolimatta. Bisneksetkään eivät enää suju kuin ennen, Sanoma lahtaa lehtiä pitkin Eurooppaa, ja nyt on oma palatsikin myynnissä.

Väkisinkin tulee mieleen kulunut, vanha sanonta haudassa pyörimisestä.

* * *

Pitihän se arvata, että vakoillaan sitä suomalaisiakin, jos kerran saksalaisia. Mutta kas kummaa, suomalaisten asiat kiinnostavat venäläisiä ja kiinalaisia, eivät jenkkejä. Tai ainakaan he eivät ole jääneet siitä kovin näkyvästi kiinni.

Vakoilu on aina vakava asia, mutta kyllä ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta on hyvällä tahdolla löydettävissä positiivisiakin asioita. On se nimittäin niin, että emme me aivan mitätön kansakunta voida olla, jos Venäjän ja Kiinan kaltaisia suurvaltoja kiinnostaa, mitä meidän ulkoministeriössä puuhastellaan.

Mahtaa ruotsalaisia harmittaa.

* * *

Ja kyllä Sievänen luulee, että tietomurto jossain määrin hivelee ja nostaa kuivakkaan ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja hänen johtamansa ministeriön virkamiesten itsetuntoa. Onhan se komeaa, että kaiken maailman kybervakoilijat vasaroivat tiensä juuri ulkoministeriön salaisiin tiedostoihin, ei muiden.

Tämä voi herättää kevyttä kateutta kollegoiden keskuudessa. Rauhassa kun saavat olla niin valtiovarainministeriön euro-excelit ja hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen salaisimmat suunnitelmat kuntauudistuksen toteuttamisesta.

Entä kauhukuva siitä, että kiinalaiset murtautuisivat sosiaali- ja terveysministeriön tietokoneisiin ja saisivat käsiinsä ministeriön viimeisimmät kaaviokuvat sote-uudistuksen toteutuksesta? Olisihan se vallan kamalaa, jos se meiltä varastettaisiin vieraan vallan käyttöön.

* * *

Suomalaisen jääkiekkoilun pellehermanniksi itsensä alentanut Juhani ”Tami” Tamminen kertoi viikolla Iltalehdessä, mitä hän olisi saanut TPS:ssä aikaan, jos olisi tullut reilu vuosi sitten valituksi joukkueen päävalmentajaksi.

Tami ilmoitti olevansa suurin piirtein ainoa ihminen, joka olisi laittanut kerta heitolla kaiken kuntoon. TPS olisi saanut sata kertaa paremman valmentajan, peli olisi tullut kuntoon kuukaudessa ja halli olisi pursunut väkeä.

”Se olisi ollut nerokas vaihtoehto”, sanoo Tamminen. Ja mikä parasta, Tami olisi sytyttänyt moneen kertaan historiansa aikana palaneen kaupungin.

Tiedä häntä; Sieväsen mieleen tulee eräs entinen työministeri, joka uhosi puolittavansa työttömyyden kolmessa kuukaudessa. Mummovainaalla oli tällaisiin puheisiin osuva sanonta takapuolesta ja vatsan ylivireästä toiminnasta, mutta ei siitä sen enempää.