Insinööri-lehti

Bunkkeripapan lähetykset

Olen vuosien varrella vertaillut maailman tapahtumia siihen, miltä Venäjä haluaa niiden näyttävän. Reilut viisi vuotta sitten se oli erityisen helppoa, sillä Venäjän valtiotaustainen Sputnik News tarjosi totuuttaan suomen kielellä. Yleisvaikutelmani sivustosta oli, että Venäjä oli suomalaisten suhteen hienovarainen. Kovin silmiinpistäviä aiherajauksia tai räikeitä valheita en muista. Oma agenda oli piilotettu yksityiskohtiin.

Syy sivuston varovaisuuteen lienee ollut suomalaisten immuunius naapurin propagandalle. Meillä on vielä kohtuullisen monipuolinen lehdistö ja verrattain hyvä medialukutaito. Karkeat valheet huomataan helposti. Vaikeampaa se on silloin, jos harhaanjohtavaa tietoa onnistutaan levittämään luotettavalla uutissivustolla. Sputnik News lopetettiin melko pian, sillä naapuri keksi varmasti ovelampia vaikuttamiskeinoja.

Valtiolliset selitykset ovat omanlaisensa viihteen muoto. Entinen kansanedustaja, Suomi–Venäjä-seuran puheenjohtaja Paula Lehtomäki tiesi viime vuoden elokuussa, että Venäjän hävittäjien tekemät ilmatilaloukkaukset itärajalla johtuivat siitä, että hävittäjät väistivät kovia tuulia.

Viimeistään Ukrainan sota herättää ymmärtämään, miten hyvin sananvapautemme ja tiedonsaantimme on turvattu. Me voimme aivan rauhassa haukkua tilaamamme sanomalehden, pyyhkiä sillä pyllymme ja vaihtaa parempaan.

Ilmeisesti osa uskoo hevosella ratsastavaan Putiniin.

Työskentelin ennen Helsingin Sanomissa. Toimituksessa oltiin tyytyväisiä, kun lehden jutuista tuli monipuolisesti kriittistä palautetta. Saman jutun perusteella lehteä saatettiin luonnehtia sekä oikeistolaiseksi että vasemmistolaiseksi. Ristiriita osoitti, että uutisointi oli suurin piirtein neutraalia.

Jos lukija haluaa irtautua sinivalkoisista silmälaseista, hän voi valita oman Pravdansa muista maista. Englannin kielellä maailma tarjoaa loputtomasti lähteitä: yksi ammattitaitoisesti toimitettu ja hyvin resursoitu uutispalvelu on Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. Venäjäntaitoinen suomalainen voi tyydyttää uteliaisuuttaan lukemalla venäläisiä uutissivustoja ja verrata sisältöä vaikkapa Ukrainan uutistoimistoihin. Internet toimii tässä maassa.

Kaikille väärän tiedon etsiminen ei ole vapaaehtoista huvia. Monelle ihmiselle Bunkkeripapan diktatuurin tiukasti ohjaaman valtionmedian lähetykset ovat ainoa lähde, jonka kautta pystyy muodostamaan mielikuvia maailmasta. Tämän vuoksi Helsingin Sanomat, ruotsalainen Dagens Nyheter ja tanskalainen Politiken ryhtyivät julkaisemaan uutisia venäjäksi. Myös monet muut länsimediat tarjoavat venäläisille uutisia heidän omalla äidinkielellään.

Suomalaiset ovat saaneet pyöritellä silmiään hämmästyksestä, kuinka pimennossa naapurissa eletään. Ilmeisesti osa venäläisistä aidosti uskoo yläruumis paljaana hevosella ratsastavaan Putiniin. Vanhemmat suomalaiset tosin muistavat, että vielä muutama vuosikymmen sitten täällä ihasteltiin Kekkosen kalansaaliita. Sananvapaus ja faktapohjainen tiedonvälitys eivät ole itsestäänselvyyksiä missään.

Sota aiheuttaa pulaa tai ainakin niukkuutta monista resursseista, kuten lannoitteista, öljystä ja kaasusta. Valitettavasti disinformaatio, propaganda ja valheet ovat ehtymätön luonnonvara.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja