Insinööri-lehti

Pillit pussiin – paitsi Venäjällä

Laitoimme työmaan ovet säppiin seuraavaksi reiluksi neljäksi viikoksi yhteisellä päätöksellä, joka ei syntynyt hetken mielijohteesta. Päätimme jo vuodenvaihteen tienoilla, että kaikki ajoittavat vuosilomansa juhannuksen jälkeiseen aikaan.

Peruste ei ollut Ilmatieteen laitoksen tammikuussa tekemä pitkän ajan sääennuste, vaan Venäjällä pelattavat jalkapallon MM-kisat. Se nyt on vaan niin, että Sieväsen työporukassa jalkapallon ja yleisurheilun arvokisoilla on sen verran kielteisiä vaikutuksia työn tehokkuuteen, että kaverit on parempi laittaa mahdollisuuksien mukaan kisojen ajaksi lomille.

– Jalkapallossa on ääretöntä voimaa. Näin yhdistyvät työnantajakapitalistin ahneus ja riistetyn proletariaatin tarpeet koko kansantaloutta hyödyttävällä tavalla, vanha Nieminen virnuili alkuviikosta kahvitunnilla.

* * *

Otteluja on takana jo parisen kymmentä. Pelit ovat päättyneet miten sattuu, mutta kahvikopilla ei ole viitsitty pelien tuloksi juuri taivastella. Syy on ymmärrettävä: kokemuksesta tiedämme yli neljän viikon kisarupeaman rasittavuuden, joten alkusarjan pelien spekuloinnissa ei kannata väsyttää itseään liikaa.

Sen sijaan olemme kiistelleet arvokisoissa ensimmäistä kertaa käytössä olevan VAR-järjestelmän eli videotuomaroinnin hyödyllisyydestä. Koulukuntia on tasan kaksi, modernin teknologian nimeen vannovat uudistajat ja vanhoilliset, kivikaudelle jämähtäneet jäärät.

Nieminen totta kai kuuluu jälkimmäisiin. Hänen mielestään jalkapallokentällä voi olla vain yksi tuomari, ja hänen sanansa on laki. Ja pienet virheet ja väärät tuomiot, ne ovat pelin suola.

– Tällä menolla olemme pian tilanteessa, jossa sosiaalisessa mediassa kansa äänestää jalkapallon MM-finaalissa, pitääkö rikkeestä tuomita rangaistuspotku vai ei, Nieminen ilmoitti.

* * *

Sama herrashenkilö valitteli viikon viimeisellä kahvitunnilla MM-kisojen tason ja mielenkiintoisuuden laskua. Nieminen arveli, että Venäjällä pelataan parhaillaan hänen muistinsa mukaan maailmanhistorian tylsimpiä MM-kisoja. Ja kuten työmaalla hyvin tiedetään, Niemisen muisti ulottuu ”legendaarisiin vuoden 1966 kisoihin Englannissa”.

– Esimerkiksi kelpaa eilinen Iranin ja Espanjan välinen ottelu. Katselin peliä noin vartin verran sohvalla, kunnes uni yllätti. Niin tylsää peli oli. Heräsin sohvalta siihen, kun studiossa spekuloivat hetki sitten päättyneen pelin käänteitä, Nieminen kertoi.

Kuitti tuli välittömästi kahvikopin perimmäisestä nurkasta.

– Mahtoiko väsähtämisen syynä olla pelin taso vai herran korkeahko ikä. Käsittääkseni miehen keskittymiskyky ja jaksaminen alkaa heiketä jo 40 ikävuoden jälkeen, nuorempi kirvesmies vinoili.

* * *

Jos katseella voisi tappaa, Sieväsellä olisi lomien jälkeen edessään uuden työntekijän valintaprosessi. Onneksi työporukan sosiaalisesti lahjakas osasto onnistui oitis kääntämään keskustelun jalkapallosta edessä olevaan kesälomaan.

Ihmisillä tuntui olevan jalkapallon seuraamisen ohessa monenlaisia lomasuunnitelmia. Keskustelussa vilahtelivat kesämökit ja mummolat, Linnanmäet ja Särkäniemet, joku oli lähdössä automatkalle Eurooppaan.

Ja löytyihän sieltä yksi jäärä, joka ilmoitti keskittyvänsä seuraavat neljä viikkoa sohvalla makaamiseen.

– Jos näin vanhan miehen keskittymiskyky edes siihen riittäisi, Nieminen huokaili.