Insinööri-lehti

Kevyet mullat kirvesmiehelle

Tampereella ilmestyvä Aamulehti teki noin viikko sitten merkittävän yhteiskunta-, tasa-arvo- ja kielipoliittisen linjauksen. Lehti ilmoitti pääkirjoituksessaan, että tästedes he pyrkivät eroon sukupuolittuneesta kielestä ja ryhtyvät käyttämään esimerkiksi eduskunnan puhemiehestä nimitystä eduskunnan puheenjohtaja.

Pääkirjoitus sisälsi myös muita, lehden mielestä piilomaskuliinisia ammattinimikkeitä, joihin kirjoittaja tarjosi vaihtoehtoja. Osa oli onnistuneita, osa ei, ei niistä sen enempää. Varmasti lehdelle on esimerkiksi jo käynyt selväksi, mikä on pääluottamusmiehen ja henkilöstön edustajan ero.

Pääasia on, että keskustellaan ja kieli kehittyy. Asia nimittäin on juuri niin kuin Aamulehti toteaa, ”kieli on keino jäsentää maailmaa”.

* * *

Totta kai tamperelaisaviisin linjaus on herättänyt keskustelua myös Sieväsen työmaalla. Meidänkin alalle on vuosikymmenten aikana tiukasti piintynyt mies-päätteisiä ammattinimikkeitä, joista ei tahdota millään ilveellä kasvaa ulos.

Tutuin ammattinimikkeistä on tietenkin kirvesmies. Kun työmaalla on kirvesmieskunnan varsinainen tervaskanto, ikivanhaa nahkaista naulareppuaan ylpeänä kantava Nieminen, on selvää, että keskustelu on viikon varrella ollut välillä kipakkaa.

Mainittakoon, että työporukkaamme kuuluu myös kaksi naispuolista kirvesmiestä, ja hyviä ovatkin. On myös syytä tähdentää, että heistä kumpikaan ei asettanut kyseenalaiseksi kirvesmiehen sopivuutta ammattinimikkeeksi.

– Mulle on aivan sama, kunhan sukupuoli ei näy palkassa, vanhempi heistä tokaisi.

* * *
Perjantaina oli johtopäätösten tekemisen aika. Työmaan päällikkönä Sievänen ilmoitti kahvitunnilla, että meidänkin on aika yrittää piilottaa kieleen sisältyvä piilomaskuliinisuus lopullisesti.

– Eespäin Aamulehden viitoittamalla tiellä. Luopukaamme siis kirvesmiehistä, olkaa jatkossa vaikka timpureita. Tehdään kaikki parhaamme neutraalien ilmaisujen käyttämiseksi.

Kahvikopin perimmäisestä nurkasta kuului pahaenteistä murahtelua ja tuhahtelua. Vanha Nieminen teki oitis selväksi, että emme siinä välttämättä aina ja ihan heti onnistu.

– Joustavia kun kuitenkin olemme, voimme ajatella poikkeuksen vahvistavan säännön. Jos joku on näillä työmailla yli 35 vuotta hyörinyt kirvesmiehenä, hyöriköön vastakin, Sievänen pehmensi.

Nähtäväksi jää, riittääkö tämä myönnytys vai siirtyykö työmaamme sukupuolineutraalisuuden saavuttaminen hamaan tulevaisuuteen.

* * *

Sattumaa tai ei, pian Aamulehden tekemän linjauksen jälkeen Yleisradion hallitus ilmoitti valinneensa lehden päätoimittaja Jouko Jokisen Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavaksi päätoimittajaksi.

Jokinen seuraa tehtävässä Atte Jääskeläistä, joka joutui jättämään paikkansa menetettyään luottamustaan vähän siellä sun täällä. Ei kuitenkaan kaikkien:

– Vanhassa olisi ollut vara parempi. Jokinen pilaa Yleisradionkin moisilla höpötyksillään, kirvesmies Nieminen juputti.