Insinööri-lehti

Työmarkkinasyksy esillä Länsi-Suomessa

Palkansaajat tarvitsevat yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä enemmän kuin koskaan aikaisemmin niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tämä oli UIL:n varapuheenjohtajan Raimo Sillanpään viesti lauantaina Porissa pidetyssä Länsi-Suomen piirikokouksessa.

Sillanpää nosti esiin useita esimerkkejä siitä, miten eri puolilla maailmaa tehdään töitä epäinhimillisissä olosuhteissa. Olematon palkka, piittaamattomuus työturvallisuudesta tai työajoista ovat arkipäivää valitettavan monelle työntekijälle eri puolilla maailmaa.

– Tarvitsemme aitoa yhteisöllisyyttä ja kansainvälistä edunvalvontaa, jos aiomme saada asioihin parannusta. Tämä on yksi syy siihen, miksi UIL on mukana kansainvälisessä palkansaajayhteistyössä, hän totesi.

Sillanpään mukaan palkansaajien välinen yhteistyö on avainasemassa myös tulevan syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Hän muistutti kokousväkeä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pitkään jatkuneesta pörhistelystä, jonka yksi tavoite on saada palkansaajien rivejä hajalleen.

Sillanpään mielestä Teollisuuden palkansaajien TP:n rekisteröityminen ja toukokuussa pidetty vuosikokous seminaareineen on esimerkki siitä, miten palkansaajat voivat hakea vastavoimaa EK:lle.

Potkua jäsenhankintaan

Kenttäpäällikkö Timo Ruoko kävi läpi piirin viime vuotta koskevan toimintakertomuksen. Hän oli huolestunut alueen jäsenhankinnasta, joka Ruokon mukaan on aika vaatimatonta.

– Kaino toiveeni on, että jokainen yhdistys panostaisi uusien jäsenten hankintaan omien voimien ja resurssien mukaan, hän sanoi.

Ruokon mukaan liiton järjestökoulutukseen on tulossa uutta potkua uuden koulutusasiamiehen myötä. Hän muistutti liitossa olevan paljon asiantuntemusta.

– Apua ja tukea esimerkiksi koulutukseen saa varmasti, kun sitä pyytää, hän sanoi.

UIL:n viestintäpäällikkö Jari Rauhamäki esitteli ennen kokousta liiton syksyn edustajakokouksessa hyväksyttyä viestintästrategiaa. Hänen mielestään onnistunut edunvalvonta – on kyse sitten työmarkkina-, koulutus- tai muusta edunvalvonnasta – edellyttää hyvää viestintää.

Rauhamäki korosti piireillä ja jäsenjärjestöillä olevan tärkeä tehtävä liiton viestinnässä. Hänen mukaansa muun muassa alueilla olevat yhteydet paikalliseen mediaan ja yhteiskunnallisiin vaikuttajiin tuovat laajuutta vaikuttamiseen.

 

Teksti: Timo Ruoko, Insinööriliitto
Kuvat: Timo Ruoko ja Jari Rauhamäki