Jorma Malinen (vas.) ja Samu Salo vaihtoivat kesäkuulumisia ennen paneelin alkua.
Yleisö eli mukana keskusteluissa.
Jorma Malinen, Riku Aalto ja Samu Salo olivat mukana hyväntuulisessa paneelissa.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Musiikin lomassa palkansaajien asiaa

Työväen musiikkitapahtuman yhteydessä Valkeakoskella järjestettiin TMT-Talk -paneeli. Liittopuheenjohtajien kyselytunnilla oli mukana kolme panelistia.

Insinööriliiton Samu Salo, Teollisuusliiton Riku Aalto ja Ammattiliitto Pron Jorma Malinen keskustelivat ajankohtaisista työmarkkina-asioista. Keskustelua veti yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta Teollisuusliitosta.

Teollisuuden liittojen edustajat arvioivat tulevaa neuvottelukierrosta vaikeaksi. Heidän mielestään esimerkiksi inflaatio sekä energia- ja ruokakriisi tuovat epävarmuutta yhteiskuntaan, myös maailmanlaajuisesti.

Oman vaikeutensa suomalaisille työmarkkinoille tuo julkisen sektorin viimekeväinen ratkaisu, jossa sovittiin viisivuotinen palkkaohjelma. Se nostaa palkkoja yhteensä viisi prosenttia yli yleisen vientialojen linjan.

Aallon mukaan olisi ollut reilumpaa, että julkinen sektori olisi neuvotellut puhtaasti oman ratkaisunsa.

– Syksyllä ei tule yksinkertaista saada jäseniä tyydyttävää ratkaisua, hän huomautti.

Keskustelut toistaiseksi ilman tuloksia

Salo kertoi, että neuvottelujärjestö YTN on keskustellut työnantajien kanssa ratkaisuista, jotka sisältäisivät ylemmille toimihenkilöille olennaisia parannuksia. Keskusteluja on käyty tuloksetta.

– Koskaan ei ole oikea aika palkankorotuksille, hän kuvaili työnantajien näkemystä.

Nevanrannan johdatteleva kysymys halukkuudesta nollakorotuksiin sai sekä panelistit että yleisön naurahtamaan. Selväksi kävi, että kukaan ei suostu kyseiseen ratkaisuun,

 Sovittelujärjestelmä kaipaa uudistusta

Salon mielestä valtakunnansovittelijan tehtävää on säädettävä uudelleen. Sovittelijan pitäisi osallistua neuvotteluihin jo nykyistä aiemmin.

– Hänet velvoitettaisiin aina antamaan sovitteluesitys ennalta sovitussa aikataulussa.

Salo ehdotti sovittelijantoimiston laajentamista muutamalla ihmisellä.

– Järjestelmä on haavoittuva, kun on vain yksi päätoiminen sovittelija, Aalto komppasi.

Osaaminen kasvaa koulutuksella

Työmarkkinoilla vaanii edelleen kohtaanto-ongelma, vaikka tuoreiden tilastojen mukaan työllisyysaste on noussut ennätyskorkealle, 74 prosenttiin.

Malinen kiitteli viime vuosina syntyneitä uusia koulutuksia, jotka rakentuvat entisen tutkinnon päälle. Erilaisilla muunto- ja täydennyskoulutuksilla palkansaajat ovat voineet kehittää omaa osaamistaan.

– Mutta Suomessa ei ole yhtä luukkua koulutuksen hakuun, vaan se vaatii ihmisen omaa aktiivisuutta, Malinen kritisoi.

Salo esitteli Insinööriliiton mallia uudeksi työllistymisvapaaksi, jossa työllistymisasteen nostamista ja työttömyysjaksojen lyhentämistä tavoitellaan limittämällä työttömyysjakson alku ja uuden työn etsiminen palkallisen irtisanomisajan päälle.

Mallissa irtisanotulta loppuisi työvelvoite 14 vuorokauden jälkeen irtisanomispäivästä, hän ilmoittautuisi viranomaisille työttömäksi työhakijaksi ja hän pääsisi aktiivisten työvoimapalvelujen piiriin.

Aalto kannatti mallin selvittämistä.

Viestiä eduskuntaan

Liittopuheenjohtajien jälkeen paneeli jatkui poliitikkojen keskustelulla, puheenjohtajat lähettivät terveisensä poliitikoille.
Mukana oli monenlaisia viestejä kuten mistä johtuu se, että elinkeinoelämän ja yrittäjien asiat etenevät poliittisesti ripeämmin kuin palkansaajien asiat.

Salo nosti esiin huolen suomalaisen koulutuksen tasosta.

– Peruskoulun päättävien pitäisi osata lukea, laskea ja kirjoittaa, Näin ei kuitenkaan ole, päinvastoin. Koululaisten taidot ovat heikenneet viime vuosina.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tamminen