Rap-artisti Pyhimys haluaa poistaa ihmisten tyypittelyn.
Topias Koskinen piti Pyhimyksen musiikista.
Sara Sing pelasi tankofutista.
Parimal Jisaheb pelaili poikansa kanssa kuplafutista.
Laura Jokinen, Ceyda Kupaci ja Judith Viander haastoivat lapsia eläinten olympialaisiin.
Insinööri-lehti

Pyhimys puhutteli insinööriyleisöä

Sporttinen puuhapäivä vetosi lapsiin ja tarjosi aikuisillekin uudenlaisia kokemuksia.

Rap-artisti Pyhimys esiintyi Insinööriliiton jäsenille Sporttisessa puuhapäivässä tänään lauantaina. Nuoret pääsivät Helsingin Bolt-areenalla kuulemaan biisejä, joita ei saa soittaa radiossa. Hän lauloi pimeydestä ja naisista, kuten hän itse tiivisti.

Pyhimys otti välispiikeissään huomioon yleisönsä, joista osa vielä miettii, mille alalle suuntautuu tulevaisuudessa.

– Sanoin vanhemmille, että minusta tulee insinööri, koska en kehdannut sanoa, että minusta tulee räppäri.

Pyhimys eli Mikko Kuoppala aloitti aikanaan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa mutta jätti opinnot kesken musiikkiuransa tähden 2000-luvun alkupuolella. Hän haluaa poistaa koulumaailmasta ihmisten tyypittelyn.

– Ainakin omana aikanani ihmiset jaettiin sillä tavalla, että sinä olet kielellinen, sinä olet luova taiteellinen, sinä olet matemaattinen. Minulle sanottiin, että sinä olet matemaattinen tyyppi, sinun ei kannata luoda mitään. Ehkä siinä, että ryhdyin tekemään musiikkia, oli vähän kapinaa.

Matematiikka osoitti tärkeytensä

Insinööriliitolla ja Pyhimyksellä on hiljattain alkanut yhteinen Lasketaan taso korkeammalle -kampanja, joka korostaa matematiikan opiskelun tärkeyttä kaikille ihmisille ja yhteiskunnalle. Pyhimys selittää videolla matematiikan tärkeyttä omalle tyttärelleen, joka ei ole ainakaan alkuun kovin vastaanottavainen.

Matemaattisen ja teknisen osaamisen tärkeys tuli ilmi yllättäen myös lavalla. Pyhimys suhtautui tilanteeseen rempseällä huumorilla.

– Kaikki nämä asiat ovat insinöörien suunnittelemia – esimerkiksi tämä korvanappi, joka meni juuri rikki. Haluatko uuden, kysyy meidän teknikko tuolta. Haluan, kiitos!

Pienimmät odottivat esitystä

Keikkaa olivat tulleet kuuntelemaan muun muassa Kaija ja Harri Koskinen lapsensa Topiaksen kanssa. Vanhempien musiikkimakuun rap ei iskenyt, mutta 9-vuotias Topias oli odottanut konserttia.

– Oli hyvä konsertti. Tykkään monista Pyhimyksen kappaleista. Olen kuunnellut niitä Tidalista, hän kertoi.

Areenalla vietti lämmintä kevätpäivää useita perheitä. Ennen konserttia kaksi jalkapallokenttää oli täynnä erilaisia kojuja ja toimintarasteja pelkästään liiton jäsenille.

Tankofutis villitsi

Suosittua näytti olevan etenkin tankofutis, jossa perinteinen fussball-pelipöytä oli suurennettu ja muovisten pelinappuloiden tilalle pääsivät pelaamaan oikeat ihmiset. Yksi pelaajista, Sara Sing, tuli tapahtumaan miehensä ja lapsensa mukana.

– Hävisimme ottelun, mutta tärkeintä on, että oli hauskaa. Meidän seitsemänvuotias tyttömme on viihtynyt hyvin.

Viereisellä kentällä kävi kuhina kuplafutiksessa. Ilmalla täytettäviin, läpinäkyviin muovipalloihin sukelsi muun muassa it-alalla työskentelevä päällikkö Parimal Jisaheb. Mukana oli vaimo ja kaksi lasta.

– Pidin fussballista enemmän. Tässä tuli niin nopeasti hiki.

Jisahebin toi tapahtumaan halu nähdä työkavereita korona-ajan eristyksen jälkeen.

– Näin täällä sattumalta omia työkavereitani. En tiennyt, että hekin kuuluvat liittoon.

Liittoon kuulumisen tärkeimpänä syynä hänelle on tiedon saaminen työmarkkinoista. Hän on tyytyväinen siitä, että liitto tarjoaa entistä enemmän englanninkielistä sisältöä. Viimeksi hän kävi liiton järjestämän projektijohtamisen kurssin.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola