Laatusta haastatteli Oulussa Pentti Pekkala.
Laatunen omistuskirjoittaa teostaan TEK:n Jukka Oravalle.
Insinööriliiton Pohjois-Suomen varapuheenjohtaja Harri Lämsä sai omistuskirjoituksen.
Kim Siniaalto toi Laatuselle kuulumisia paikallisen sopimisen todellisuudesta.
Insinööri-lehti

Kattava kokemus työmarkkinoilta

– Taitavin neuvottelija hallitsee asiat ja aistii ensin tilannetta. Parhaiten menestyy, jos liittoutuu osin vastakkaista intressiä edustavan kanssa löytämällä jonkin yhdistävän asian, työmarkkinoiden legenda Lasse Laatunen kuvailee hyvän neuvottelijan ominaisuuksia.

– Kävin läpi neuvottelutilanteessa osallistujat aina naama naamalta ja mietin kenestä löytyy liittolainen.

Laatusen mielestä tärkeintä on keskinäinen luottamus.

– Työmarkkinapolitiikassa se on vielä puoluepolitiikkaa paljon olennaisempaa. Ja luottamuksen voi menettää vain kerran.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtajan tehtävästä kolme vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Laatunen oli tammikuun lopulla Insinööriliiton ja TEK:n vieraana Oulussa.

Hän esitteli tuoretta kirjaansa ”Kolmikannan kulisseissa: Lasse Laatusen neljä vuosikymmentä työmarkkinapolitiikassa”.

Kaikille avoimen kirjaesittelyn lisäksi Laatunen puhui isolle joukolle YTN:n henkilöstönedustajia.

Puhujana palkansaajien tilaisuuksissa

– Taidan olla nykyisin suositumpi puhuja täällä palkansaajapuolella, sanoi vuonna 1973 työnantajaleirissä aloittanut lakimies.

Laatunen kertasi työmarkkinoiden neljän vuosikymmenen ratkaisuhetket puolessa tunnissa. Lopussa huutia saivat Sipilän hallituksen pakkolaki suunnitelmat ja aktiivimalli.

Molemmista Laatunen on kirjoittanut kriittisiä blogitekstejä. Tuoreita mielipiteitä liittyi myös sote- uudistukseen. Laatunen oli huolissaan työterveydestä; hyvin toimiva järjestelmä ei saisi rapauttaa vain uudistuksen vuoksi.

Taitavia keskusjärjestöjohtajia kaikkialla

Kirjaesittelyssä Laatuselta kysyttiin arviota hänen uransa taitavimmista keskusjärjestöjohtajista. Työnantajien Pentti Somerto, SAK:n Lauri Ihalainen ja STTK:n kaikista puheenjohtajista ehkä värikkäin Jorma Reini eivät olleet yllätyksiä.

Akavan parhaaksi puheenjohtajaksi Laatunen nosti myös Insinööriliittoa johtaneen Matti Viljasen.

– Viljanen oli hieman röheltäjä ja ronski, mutta hän uskalsi tehdä ratkaisuja. Asiat eivät hänen kanssaan jääneet roikkumaan, Laatunen kehui Akavaa vuosina 2007–2011 johtanutta Viljasta.

– Esimerkiksi vuonna 2009 Viljasella oli pelisilmää, kun sosiaalitupossa tehtiin muutoksia työttömyysturvaan. Hän väänsi ansiosidonnaisen niin sanotun taitekohdan hieman ylemmäs, joka hyödytti erityisesti akavalaisia.

Aktiivinen eläkeläinen jatkaa kirjoittamista ja kiertää esittelemässä kirjaansa läpi kevään. Insinööriliiton ja TEK:n vieraaksi Laatunen on tulossa myös Turkuun ja Poriin.

Teksti ja kuvat: Mikko Sormunen, Insinööriliiton alueasiamies