YTN:n neuvottelijat ovat tehneet tiiviisti töitä uuden työehtosopimuksen saamiseksi.
Insinööri-lehti

Teknologiateollisuuden ylempien tes-neuvottelut menossa sovintolautakuntaan

Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuus ry ovat hakemassa sovintolautakunnasta vauhtia alan ylempien toimihenkilöiden uuden työehtosopimuksen saamiseksi.

YTN:n ja Teknologiateollisuuden välisissä työehtosopimusneuvotteluissa ei torstai-iltaan eli vanhan sopimuksen päätymiseen mennessä saavutettu neuvottelutulosta teknologiateollisuudessa työskentelevien ylempien toimihenkilöiden osalta. Työehtosopimuksen piirissä on noin 61 000 ylempää toimihenkilöä.

Teollisuuden toiseksi suurinta työehtosopimusta neuvotteleva vastaava asiamies Hannu Takala kuvaa neuvottelutilanteen olleen jo lähtökohtaisesti poikkeuksellisen hankala. Neuvotteluja hiertävät erityisesti työaikaan liittyvät kysymykset eli niin sanonut kiky-tunnit.

– Kun kysymystä ei saatu alta pois, monet muut isot asiakysymykset, kuten sopimuskauden palkankorotusten taso, jäi kokonaan käsittelemättä, hän kuvaa viikkojen neuvottelurupeaman antia.

Työ sopimuksen eteen jatkuu

Kun sopua ei neuvottelemalla saatu aikaan, YTN:n teknologiateollisuuden taustaryhmä päätti tänään esittää ratkaisun hakemista asiaan sovintolautakunnalta. Lopullisen päätöksen sovintolautakuntaan viemisestä tekee YTN:n hallitus viikonlopun aikana.

Kolmihenkinen sovintolautakunta on suomalaisen työmarkkinajärjestelmän kummajainen: määräys siitä on vain YTN:n sopimuksessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa eräänlaista aikalisää neuvotteluille. Lautakunnalla on kaksi viikkoa aikaa antaa ehdotuksensa ratkaisuksi. Lautakunnan työskentelyn aikana YTN ei voi ilmoittaa painostustoimenpiteistä alalle.

– Jäämme nyt kaikessa rauhassa odottamaan lautakunnan ratkaisua. Ja mikään ei estä osapuolia neuvottelemasta sovintolautakunnan työn aikana. Neuvotteluja ei siis ole katkaistu, työ uuden työehtosopimuksen saamiseksi jatkuu, Hannu Takala sanoo.

Kuva ja teksti: Jari Rauhamäki