Seksivälineitä riittää kaupan hyllyllä.
Insinööri-lehti tekniikka

Seksilelujen kehittäminen on hauskaa puuhaa

Ruotsalaiset kertovat, että seksivälineiden suunnittelussa saa nauraa. Silti insinöörien pitää pysyä turvallisuusasioissa tarkkana.

Surrur kuuluu peiton alta aika monesta asunnosta pitkin Suomea ja maailmaa. Kaikenlaiset tekniset vempaimet ovat yleistyneet yksin tai yhdessä harrastetun seksin mausteena etenkin korona-aikana.

Takana ovat ajat, jolloin välineet piti hakea suttuisista seksivälineliikkeistä. Prismat tuovat seksilelut kauppoihin tammikuun aikana. Citymarketit ja osa apteekeista ottivat seksilelut valikoimiinsa jo vuonna 2010.

Brändituotteita markkinoidaan seksuaaliterveystuotteina tai intiimeinä elämäntyylituotteina, ja niiden muotoilussa on haettu vaikutteita enemmän abstraktista taiteesta kuin ihmisen anatomiasta. Silti niiden sisuksissa piilee elektroniikkaa, joka tottelee luonnonlakeja ja joiden suunnittelu vaatii osaamista.

Ei vain seksilelujen käyttäminen vaan myös niiden kehittäminen tapahtuu vähän verhon takana. Yhtiöt pitävät työpaikoistaan matalaa profiilia.

Naapurit suunnittelevat

Korkealuokkaisia kansainvälisen seksilelustandardin täyttäviä tuotteita suunnitellaan lähinnä rikkaissa maissa. Citymarketin valikoimassa olevat Smile Makers -tuotteet suunnittelee Oriental Trading Yhdysvalloissa, ja Prisman myymät Satisfyer-tuotteet suunnittelee Triple A Saksassa. Kotimaata lähimmät suunnittelutyöpaikat sijaitsevat Lelolla Ruotsissa.

Triple A:n noin 500 työntekijästä suurin osa keskittyy Berliinin alueelle. Työntekijöistä noin puolet on miehiä, puolet naisia. Kehitystyötä jakautuu lisäksi Puolaan, Kanadaan, Bielefeldiin Saksassa, Venäjälle, Italiaan, Ukrainaan ja Yhdysvaltoihin. Lelujen mobiilisovellusten kehitystyö tapahtuu Ukrainassa.

Seksilelujen suunnittelussa tarvitaan useiden alojen insinöörejä, jotka ovat erikoistuneet muun muassa käyttöliittymä- ja käyttäjäkokemussuunnitteluun sekä teolliseen muotoiluun. Valmistus tapahtuu Aasiassa sopimuskumppanilla.

Lelo puolestaan on globaali 300 hengen yritys, jonka suunnittelu tapahtuu Tukholmassa. Yrityksen mukaan ideointi ja savimallien valmistus ovat työvaiheita, joissa nauretaan. Myös teknologian valinta, 3d-mallinnus ja ominaisuuksien suunnittelu on hauskaa puuhaa.

Ohjelmistokehitystä Lelolla on Kroatiassa. Valmistus tapahtuu Kiinassa mutta yrityksen omassa tehtaassa. Kiinaan keskittyy paljon laadunvarmistukseen ja muita tehdastuotantoon liittyviä insinööritehtäviä.

Teknisesti Lelo pyrkii olemaan suunnannäyttäjä. Se otti ilmoituksensa mukaan ensimmäisenä käyttöön turvallisen silikonin kumin sijaan. Yhtiö kehitti kondomeihin Hex-materiaalin, jonka lateksi on valmistettu kuusikulmaisista soluista. Rakenne muistuttaa maailman kestävimmän materiaalin, grafeenin rakennetta.

Tukesin asiantuntijat testaavat

Kotimaassa seksileluihin liittyvää teknistä osaamista tarvitaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa, jossa valvotaan kuluttajatuotteiden turvallisuutta.

Seksivälineisiin ei liity omaa lainsäädäntöä, mutta niitä koskevat muun muassa kemikaalilainsäädäntö ja tuoteturvallisuuslainsäädäntö. Sähköisiin välineisiin liittyy sähköturvallisuuslaki. Langattomilla yhteyksillä varusteltuja välineitä koskee radiolaitesääntely.

Tukes tekee ajoittain pistokokeita maassa myytäviin tuotteisiin. Iso seksilelutesti tehtiin viimeksi noin kymmenen vuotta sitten, eikä puutteita silloin juuri löytynyt. Myös kuluttajien tekemiä valituksia tulee harvoin.

Markkinat kasvavat

Koronapandemia aiheutti maailmalla piikin vibraattorien, dildojen ja muiden välineiden kaupassa. Lyhytaikaisia laskuja näytti aiheutuneen toimitusketjujen vaikeuksien vuoksi.

Seksivälineiden markkinat kasvavat vuosi vuodelta. Tutkimusyhtiöt antavat erilaisia arvioita vuosien kasvusta, mutta globaalisti rahaa liikkuu noin 30 miljardia dollaria, ja ennustettu kasvu on vähintään viisi prosenttia vuodessa seuraavan kuuden vuoden ajan.

Suomen markkinan koko on SOK:n isoimpiin toimijoihin perustuvan arvion perusteella 20–25 miljoonaa euroa. Markkinan odotetaan kasvavan nopeasti myös kotimaassa. Suomen osuus on pieni, mutta jos keskiostos on vaikkapa 50 euroa, se tarkoittaa ainakin 400 000 kauppaa vuodessa.

Seksivälineyhtiöistä suurimpia ovat Doc Johnson ja Luvu Brands Yhdysvalloissa, BMS Factory Kanadassa, Fun Factory Saksassa, Lelo Ruotsissa, Lifestyles Australiassa, Lovehoney Isossa-Britanniassa ja Tenga Japanissa.

Seksilelujen valmistuksesta noin 80 prosenttia tapahtuu Kiinassa. Myös Taiwanissa on valmistusta. Ala työllistää noin miljoona ihmistä.

Kiinan asema tuottajana on erikoinen, sillä valmistettaviin välineisiin suhtaudutaan maassa tiukasti. Kiinassa säädellään muun muassa kotimaassa myytävien vehkeiden kokoa, jotta ne eivät uhkaisi perhepoliittisia tavoitteita. Kotimarkkinoille myytävät tuotteet eivät aina täytä myöskään vapaaehtoisia seksivälineiden turvallisuuteen ja muita turvallisuuteen liittyviä standardeja. Ulkomaille Kiinasta viedään muunkin kokoisia ja hyvälaatuisia vekottimia.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Olga Gordeeva /Mostphotos