Lisukkeet hautuvat grillissä.
Insinööri-lehti vapaalla

Lihaa, kalaa ja kasviksia

Insinööri, harrastajakokki Olli Ahola-Luttila laati kesägrilliin aterian, jossa on vähän kaikkea. Lue pääkomponenttien, lisukkeiden ja kastikkeiden valmistusohjeet.

Kesäiseen grillisettiin kuuluvat ruoat

  • Dry aged -ulkofile
  • Halsterisilakat
  • Paahdettuja perunoita ja mojokastiketta
  • Paahdettuja maa-artisokkia ja chimichurria
  • Paahdettua tomaattia ja pinaattia
  • Kurkkua, pinaattia, inkivääriä ja jugurttia

Grillattu dry aged -ulkofile:

  • Dry aged -ulkofilepihvi
  • Suolaa

Paista pihvi kuumalla grillillä haluttuun kypsyyteen ja mausta suolalla. Tarjoile leikkaamalla pihvi ohuiksi suikaleiksi. Mausta vielä lopuksi suikaleet suolalla.

Halsterisilakat

  • Kokonaisia silakoita
  • Suolaa

Poista sisälmykset silakoista. Aseta kalat halsteriin ja suolaa ne tässä vaiheessa. Paahda hiilloksessa, kunnes valmiita. Tarjoillessa voi päälle vielä ripotella suolaa. Parhaimmillaan suoraan grillistä pöytään.

Paahdettuja perunoita ja mojokastiketta

  • Pieniä kiinteitä perunoita
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Valkosipulia
  • Rosmariinia
  • Parmesaanijuustoa

Laita perunat kuorineen uunivuokaan. Reilusti suolaa ja oliiviöljyä päälle. Laita sekaan 3-4 valkosipulinkynttä kokonaisina ja 2-3 kokonaista rosmariinin oksaa. Sekoita siten että kaikkien perunoiden päällä on kerros öljyä.

Laita vuoka 220-asteiseen uuniin, ja anna olla 1–1,5 tuntia välillä sekoittaen. Perunoiden kuuluu rypistyä ja ruskistua kunnolla.

Viimeistele perunat runsaalla parmesaaniraasteella.

Mojokastike

  • 1 kpl punainen paprika
  • 1 kpl paahdettu paahtoleipäviipale
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa

Paahda paprika grillillä mustaksi. Laita kelmun/folion alle ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Poista kaikki kuoret ja siemenet.

Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Viimeistele maustaminen lopussa.

Paahdettuja maa-artisokkia ja chimichurria

  • Maa-artisokkia
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Chimichurria

Laita maa-artisokat kuorineen uunivuokaan. Reilusti suolaa ja oliiviöljyä päälle. Sekoita siten että kaikkien perunoiden päällä on kerros öljyä.

Laita vuoka 220-asteiseen uuniin/grilliin ja anna olla 1–1,5h välillä sekoittaen. Maa-artisokkien kuuluu rypistyä ja ruskistua kunnolla.

Sekoita chimichurri kastike uunista tulleiden artisokkien päälle.

Chimichurri

  • Puntti lehtipersiljaa
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ¼ puntti oreganoa
  • Suolaa ja pippuria
  • 0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Viimeistele maustaminen oman maun mukaan.

Paahdettua tomaattia ja pinaattia

  • Erivärisiä pieniä tomaatteja
  • Tuoretta pinaattia
  • Basilikaa
  • Valkosipulia
  • Chiliä
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Balsamicoetikkaa

Tomaatti-pinaattisalaatti on tämän kesän lemppari.  Laita pieneen uunivuokaan erivärisiä pieniä tomaatteja. Reilusti oliiviöljyä, loraus balsamietikkaa, suolaa, chiliä ja reilusti valkosipulia ohuina siivuina. Paahda uunissa/grillissä 220 asteessa 20 minuuttia. Sekoita sekaan basilikaa ja pinaattia ja tarjoile minkä tahansa proteiinin kanssa.

Kurkkua, pinaattia, inkivääriä ja jugurttia

  • Tuoretta kurkkua
  • Pinaattia
  • Inkivääriä
  • Suolaa
  • Väkiviinaetikkaa
  • Jugurttia

Kuori kurkku ja poista siemenet. Leikkaa 0,5 cm viipaleiksi. Laita kurkut kulhoon ja päälle hieman suolaa. Lisää loraus väkiviinaetikkaa ja raasta päälle 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä. Sekoita joukkoon pinaatin lehdet. Tarjoile laittamalla lautaselle jugurttia ja juuri tehty salaatti sen päälle.