Tarja Porkka-Kontturi tekee etätöitä kotonaan.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Kansainvälinen konferenssi kannustaa naisia tekniikan alalle

Kolmen maanosan naiset verkostoituvat tietoalan virtuaalisessa tapahtumassa.

Yhdysvaltalainen yhteiskunnallinen yritys AnitaB.org järjestää 26.–29. toukokuuta virtuaalisen Grace Hopper Celebration -tapahtuman, joka kokoaa tietotekniikasta kiinnostuneita naisia Afrikasta, Euroopasta ja Lähi-idästä.

– Etenkin Lähi-idässä ja Afrikassa naiset ovat aliarvostetussa asemassa tekniikan alalla. Toivomme, että voimme tsempata heitä ja antaa heille vertaistukea, kertoo tapahtuman tiedottaja Tarja Porkka-Kontturi.

Ohjelmaan kuuluu menestyneiden naisten esityksiä ja verkostoitumista muun muassa työnantajien kanssa. Pääpuhujana on rauhan-Nobelin saanut pakistanilainen Malala Yousafzai, joka on toiminut tyttöjen kouluttamisen puolesta Talibanin pyrkimyksiä vastaan. Tapahtumaan odotetaan yli 3 000 osallistujaa kolmesta maanosasta.

Monimuotoisuutta tarvitaan lisää

Järjestäjän tavoitteena on lisätä naisten ja muiden vähemmistöjen määrää tekniikan alalla maailmanlaajuisesti sekä parantaa palkkatasa-arvoa.

– Joissakin maissa naiset eivät saa tehdä miesten kanssa töitä samassa tilassa, mutta he voivat tehdä sitten samoja töitä vaikka etänä, Porkka-Kontturi sanoo.

Myös Suomessa naisten osuus ict-alan työntekijöistä on yhä pieni. Teknologiateollisuuden tämänvuotisten tietojen perusteella naisten osuus teknologia-alan työntekijöistä on 22 prosenttia. Se on kuitenkin kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

– Teini-ikäiset tytöt, joiden kanssa olen puhunut, kokevat pelialan uhkaavana ja luulevat, että siihen on vaikea päästä kiinni. Haluan näyttää, ettei se ole oikeasti niin hankalaa, vaan voi olla tosi hauskaa ja mielenkiintoista.

Hoivatyö vaatii tekniikkaa

Porkka-Kontturi on törmännyt yläkouluikäisten tyttöjen kanssa siihen, että he haluavat tehdä taiteellista työtä tai hoivatyötä. Hänellä on tähän vastaus valmiina.

– Jos me opiskelemme sitä, miten tekoäly toimii, tajuaisimme, miten paljon sitä voikaan käyttää esimerkiksi hoivatyössä.

Porkka-Kontturi on päätoimeltaan pelin kehityksen opiskelija Centria-ammattikorkeakoulussa ja työharjoittelija markkinointitoimisto PR Nordicilla. Vapaaehtoistyönään hän vastaa Grace Hopper Celebrationin tiedotuksen lisäksi pelialan järjestön Nordic Gamesin konferenssin tiedotuksesta ja Discordista. Kaikissa toimissaan hän pyrkii lisäämään tekniikan alan monimuotoisuutta.

Tapahtuman sisäänpääsymaksu on 319 euroa, mikä ylittää useissa maissa keskimääräisen kuukausipalkan. Porkka-Kontturi on pyrkinyt puhumaan järjestäjän kanssa siitä, että tapahtuma saataisiin esteettömäksi köyhimmillä alueilla.

Amerikkalainen, vuodesta 1994 lähtien järjestetty tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa nykyisellä alueella.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Tarja Porkka-Kontturi