Yleisö seurasi kiinnostuneena paneelikeskustelua.
Insinööri-lehti

Jäsenetujen paikallinen sopiminen on jäsenen etu

Järjestöjohdon neuvottelupäivillä eli JJNP:llä Turussa paneelissa pohdittiin jäsenjärjestöjen paikallisia etuja ja tapahtumia sekä niiden merkitystä jäsenistölle.

Insinööriliitossa on 70 000 jäsentä. Heistä noin 15 000:lla on lapsia, 45 000:lla on taloudessaan vähintään yksi auto ja puolella on omistusasunto. Lisäksi hieman yli 20 000 asuu esikaupunkialueen ulkopuolella ja yli 8 000 asuu keskustassa.

Kajaanissa vaikuttava Kainuun Insinöörien edustaja Janne Romppainen kertoi, että heillä on useita paikallisia etuja, joissa alueyhdistys kompensoi eli tukee esimerkiksi elokuvateatterin ja keilahallin lippujen hintoja.

– Kajaanissa avattiin uusi keilahalli ja lähdettiin heidän kanssaan heti yhteistyöhön, Romppainen kuvaili.

Kuopion Insinöörien puheenjohtaja Johanna Kinnunen listasi useita eri alennusprosentteja tarjoavia yhteistyökumppaneita, kuten kello- ja kultasepänliike, hierontapalvelu ja yksi alueen keilahalleista.

Isoilla voi olla helpompaa

Helsingissä jäsenetujen sopiminen vaatii paljon jalkatyötä. Helsingin Insinööreillä on kuitenkin hyvät resurssit yli 12 000 jäsenen etujen kehittämiseen ja tapahtumien järjestämiseen.

Puheenjohtaja Lasse Laurikainen kertoi hyvin onnistuneen esimerkin siitä, miten paikallinen etu nousi yllättäen valtakunnalliseksi, eli kaikkia jäseniä koskevaksi eduksi.

– Pohdimme, mitä jäsen voi tarvita ja tunnistimme esimerkiksi yhden matkustamiseen liittyvän tarpeen. Otin yhteyttä matkalaukkuja myyvään kauppaan ja neuvottelin niistä 15 prosentin alennuksen. Liikkeellä on myös verkkokauppa, joten edusta tehtiinkin valtakunnallinen, Laurikainen sanoi.

Jäsentapahtuma on myös jäsenetu

Oulun Insinöörit järjesti viime vuonna yli 40 erilaista tapahtumaa. Yhdistyksen jäsenhankintavastaava Riitta Rusila esitteli oululaisten etuja, joihin kuuluu esimerkiksi oman huvilan, Villa Kaljaasin, vuokrausmahdollisuus.

Oulussa on solmittu Kansalaisopiston kanssa sopimus, joka oikeuttaa jäsenille alennuksen opiston koulutuksista ja kursseista. Samassa yhteydessä on myös laskettelukeskus ja hotelli, joista saa myös alennusta.

Lähes jokaiselle yhdistykselle tuottaa suuria vaikeuksia no show´n eli paikalle saapumattomien määrä. Oulussa monessa tapahtumassa onkin pieni omavastuuosuus, jota ei palauteta jäsenelle, vaikka hän ei tilaisuuteen saapuisikaan.

– Toivomme, että jäsen ei ole jäsenenämme vain etujen takia vaan oikeasti edunvalvonnan ansiosta, Rusila vastasi kysymykseen jäsenetujen merkityksellisyydestä.

Yhteistyötä järjestelyissä laajasti

Muun muassa Kuopio, Oulu ja Helsinki järjestävät tapahtumia yhteistyössä valtakunnallisten järjestöjen kanssa. Niillä ei ole jäsenkunnan maantieteellisen hajanaisuuden takia omia paikallisia etuja tai juurikaan itse järjestämiä tapahtumia.

Panelistien mielestä yhteistyötä voi kehittää entistä enemmän ja helpottaa esimerkiksi järjestelyvastuita, kun mukana on useampi jäsenjärjestö jo suunnitteluvaiheessa.

Teksti ja kuva: Milla Pennanen, Insinööriliiton jäsenhankinnan koordinaattori