Tiia-Maria Veteläinen esitti kolme kappaletta harmonikalla.
Kaupunginjohtaja Olli-Pekka Parviainen esitti Hämeenlinnan kaupungin tervehdyksen.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo ja Hämeenlinnan Insinöörien kunniapuheenjohtaja Pekka Ventelä vaihtoivat kuulumisia ennen juhlaa.
Ilta päättyi Aprikoosi-orkesterin tahdittamiin tansseihin solistinaan Paula Rouhila.
Juhlayleisön joukossa oli paljon nuoria.
Insinööri-lehti

Puheita, musiikkia ja hyvää ruokaa

Hämeenlinnan Insinöörit tietää, mikä on hyvä tapa juhlia yhdistyksen tasavuosia.

Noin 800 jäsenen Hämeenlinnan Insinöörit vietti yhdistyksen 75-vuosijuhlaa Idänpään Torpalla varsin perinteisin menoin. Leppoisa tilaisuus oli sopiva sekoitus puheita, musiikkia, palkitsemisia sekä hyvää ruokaa ja juomaa.

Tärkeintä juhlassa oli tietenkin yhdessäolo. Juhlasalin täytti virallisen ohjelman väleissä iloinen puheensorina. Ilta päättyi tietenkin tansseihin elävän musiikin säestämänä.

Insinööreillä tärkeä tehtävä

Hämeenlinnan kaupungin tervehdyksen juhlaan toi elokuussa kaupunginjohtajana aloittanut Olli-Poika Parviainen. Hän muistutti, mikä merkitys insinöörien ammattikunnalla on yhteiskunnan toimivuudelle.

Parviaisen mukaan Hämeenlinnan Insinöörien kaltaisilla ammattiyhdistyksillä on oma tehtävänsä ajassa, jossa asioiden pirstaloituminen ja yksilökeskeisyys ovat vallitseva ilmiö. Ammatillisen edunvalvonnan lisäksi niillä on tärkeä rooli jäsenkunnan osaamisen kehittämisessä ja yhteisöllisyyden luomisessa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo kiitti juhlivaan jäsenjärjestöä ja sen jäseniä panoksesta, jonka nämä ovat antaneet vuosikymmenten ajan koko liittoyhteisön hyväksi. Salon mukaan muun muassa alueen isoissa yrityksissä monet yhdistyksen jäsenet ovat toimineet pitkään ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehinä.

Koulutus vie eteenpäin

Juhlapuheen pitänyt Hämeen Ammattikorkeakoulun teknologiaosaamisen yksikön johtaja Lassi Martikainen vertasi tätä aikaa vuoteen, jolloin Hämeenlinnan Insinöörit yhdistyksenä syntyi. Vuonna 1946 Suomi toipui raskaasta sodasta, teollistui ja rakensi uutta yhteiskuntaa.

­– Mittaluokka ei toki ole sama, mutta myös nyt olemme palaamassa uuteen normaaliin. Kriisit ovat raskaudestaan huolimatta myös mahdollisuuksia johonkin parempaan, kun asioita tehdään ikään kuin pakon edessä, hän sanoi.

Martikaisen mukaan insinööreillä oli sodan jälkeisessä maan jälleenrakennuksessa ja teollistumisessa merkittävä panos. Hänen mielestään tilanne on nyt sama. Maailma toipuu koronasta, edessä on isoja, globaaleja haasteita ratkaistavaksi.

Avainasemassa on koulutus ja osaaminen. Martikainen toivoi itselleen kristallipalloa, josta voisi katoa edessä olevien vuosien uuden osaamisen vaatimukset, jotka heijastuvat koulutukseen.

– On lohdullista, että mikään koulutus ei tee ihmistä valmiiksi, ei edes insinöörikoulutus. Mutta se antaa hyvät mahdollisuudet jatkuvalle oppimiselle ja itsensä kehittämiselle, Martikainen sanoi.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Puheiden, herkullisen ruuan ja kahvitarjoilun väliin ja päätteeksi oli ripoteltu pari musiikkiesitystä ja Hämeenlinnan Insinöörien kirjoituskilpailun palkintojen jako. Tiia-Maria Veteläinen esitti harmoniikkamusiikkia ja Hämeenlinnan Insinööriopiskelijat omien sanojensa mukaan matkalla taksissa harjoiteltuja insinöörilauluja.

Juhliva yhdistys järjesti juhlavuoden kunniaksi jäsenilleen kirjoituskilpailun insinööritarinoista. Kisan ykköspalkinto meni Hannu Kumpulaiselle.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki