Innovaatiot kiinnostivat myös nuoria.
Tilaisuuden alkuun osui tämän vuoden SuomiAreenan toistaiseksi kovin sade.
Paneelissa pohdittiin useaan otteeseen älykkään ja viisaan eroavaisuuksia.
Insinööri-lehti työelämä

Ihmiset tekevät älykkäästä viisasta – yhdessä

Viisaat innovaatiot ovat nostaneet Suomen ongelmanratkaisun saralla maailman kärkimaiden joukkoon, mutta käyttäjä ratkaisee, onko ratkaisu peräti viisas.

Insinööriliiton, Design Forum Finlandin ja Vahanen-yhtiöiden järjestämässä SuomiAreenan tiistain keskustelutilaisuudessa etsittiin keinoja nostaa Suomen osaamista edelleen. Suomi on tunnetusti maailman huippuja innovoinnissa, mutta valitettavasti se ei yksin riitä: vasta innovaation jalostaminen merkitykselliseksi, käyttäjäystävälliseksi kaupalliseksi tuotteeksi tekee siitä menestystarinan.

Mutta asian voi nähdä toisinkin. Yrittäjä ja keksijä Perttu Pölönen haastoi muita keskustelijoita väittämällä, että innovaation hyvyyden ja älykkyyden mitta ei voi olla vain eurot ja dollarit, yrityksen kassavirta tai sen jakamat osingot. Jos näin olisi, monet historian kiistatta viisaat henkilöt Aristotelesta lähtien olisi arvioitava eri tavalla.

Purje-lavalla käytiin mielenkiintoista keskustelua muun muassa suomalaisen menestystarina Nokian epäonnistumisesta, osaamiskulttuurien kehittämisestä ja yhteistyön merkityksestä. Harmi vain, että pian keskustelun alkamisen jälkeen Porin kesään osui kohtuullisen rankka sadekuuroseuraamista hankaloittaneen tuulen kera.

Käyttäjä unohtui

Nokian noususta ja tuhosta kuultiin mielenkiintoisia analyyseja. Yrittäjä Risto Vahanen totesi Nokian johdon luottaneen liikaa teknologiseen osaamiseensa, sen mukanaan tuomaan uskoon omasta ylivertaisuudestaan.

Executive Director Pekka Sivonen Business Finlandista vahvisti väitettä sanomalla, että iPhonen alkutaipaleella Applella näkyivät yhä enemmän kuluttajatutkimuksen ja käytettävyyden asiantuntijat, kun Nokia meni edelleen teknologia ja talousjohto edellä.

Pölönen huomautti, että usein tuotteen käyttäjä ei edes tiedä tai osaa pyytää, mitä hän seuraavan sukupolven tuotteeltaan haluaa. Siksi on tärkeää kuunnella käyttäjiä ja suunnitella älykkäästi omaa asiantuntemusta käyttäen uusia, kuluttajaystävällisiä ja käytettäviä ratkaisuja.

Yhdessä syntyy enemmän

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru peräsi suomalaisilta osaamiskulttuurien kehittämistä. Hän puhui osaamisen ekosysteemistä, jossa eri alojen osaaja tuodaan yhteen hakemaan ratkaisuja ongelmiin.

Panelistit olivat yhtä mieltä asian tärkeydestä. Monimutkaistuvassa maailmassa ongelmien ratkaiseminen vaatii moniosaajia tai erilaisten osaajien yhteistyötä. On osattava tehdä töitä yhdessä.

Aalto-yliopiston vararehtori Anna Valtonen huomautti, että pelkkä yhteistyötaitojen parantaminen ei tulevaisuudessa riitä. Älykkään kääntyminen viisaaksi edellyttää, että osaamme yksilöinä suhtautua ja vastaanottaa paremmin uusia ajatuksia ja ideoita.

Tilaisuuden lopuksi tilaisuuden juontanut toimittaja Jaakko Loikkanen kysyi sateen takia harventuneelta yleisöltä, oliko tilaisuus tehnyt heistä älykkäämpiä vai viisaampia. Enemmistö oli tunnin keskustelusta viisastunut, mikä lienee ollut yksi sen tarkoituksista.

Teksti ja kuvat:

Jari Rauhamäki