Laura Kajava pitää asiakkaiden kohtaamisesta Finnkinolla.
Ennen näytöksen alkua Kajava tarkistaa elokuvasalin.
Konehuoneessa Kajava tarkistaa, että projektori on päällä.
Insinööri-lehti työelämä

Vuokratyöstä vakituiseen

Elokuvateatteri vei pelialan osaajan mennessään.

Koneenhoitaja Laura Kajava aloittaa työnsä kello kahdelta iltapäivällä Finnkinon elokuvateatterissa Espoon Sellossa. Hän avaa koneen ja katsoo Rosettabridge-järjestelmästä päivän esitykset.

– Järjestelmä on hyvin visuaalinen. Siitä näkee heti punaisella, jos on jotain häikkää esimerkiksi projektorien tai tiedostojen kanssa.

Hän kiertää salien konehuoneet ja käynnistää audiojärjestelmät ja projektorit. Illan lopuksi hän kiittää vieraita, siivoaa salin ja sulkee projektorit. Tänään työvuoro päättyy varttia vaille keskiyötä.

Media ja elokuvat kiinnostavat

Kajava valmistui pelisuunnittelijaksi kesällä 2022 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta Xamkista Kouvolan-kampukselta. Hän haki opintojen jälkeen töitä Kouvolasta ja pääkaupunkiseudulta ja muutti poikaystävänsä kanssa Espooseen.

Viime syksynä Kajava huomasi Baronan hakevan koneenhoitajaa Finnkinon elokuvateattereihin.

– Hain työpaikkaa, koska media ja elokuvat kiinnostivat, ja minulla oli aikaisempaa kokemusta asiakaspalvelusta kesätöiden kautta.

Barona haastatteli muutaman kerran Kajavaa etänä, minkä jälkeen hänet kutsuttiin vielä teatteripäällikön haastatteluun teatterille. Tämän jälkeen syyskuussa Kajava sai paikan Isosta Omenasta ja Sellosta.

– On kiva pysyä ajan hermolla tämänhetkisistä elokuvista, elokuva-alan tapahtumista ja ilmiöistä sekä tulevista uutuusleffoista.

Finnkino kertoo Insinööri-lehdelle käyttävänsä henkilöstövuokrausta tilapäisten ja äkillisten henkilöstötarpeiden täyttämiseen. Vuokratyö on työnantajalle myös rekrytointikanava.

Töiden löytäminen on vaikeaa

Mediassa oli helmikuussa juttuja siitä, kuinka vaikeaa nuorten on saada töitä. Hakuprosessit ovat usein pitkiä, vaikka kysymys olisi vuokratyöstä epäsäännöllisillä työajoilla.

– Netin keskustelupalstoilla on ollut paljon huonoja kokemuksia vuokratyöfirmoista, ja olin itsekin skeptinen aluksi, mutta ennakkoluuloni osoittautuivat vääräksi ainakin omalla kohdallani.

Maaliskuun alusta lähtien Kajava on ollut vakituinen Finnkinon työntekijä eikä enää vuokratyöntekijä. Työaika on noin 30 tuntia viikossa. Vuoroja on myös viikonloppuisin ja vuoron pituus vaihtelee esitysaikojen mukaan.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta Kajava seuraa edelleen peli- ja it-alaa.

– En ole varsinaisesti suunnitellut mitään, mitä teen seuraavaksi urallani, vaan seurailen vähän, minne työllisyystilanne ja elämä vievät. Haluaisin kuitenkin työskennellä median tai tietotekniikan parissa jatkossakin.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola