Työehtosopimuksista neuvotellaan Etelärannassa.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Ylemmät toimihenkilöt yrittävät vielä neuvotella

Työntekijät ja toimihenkilöt ovat jo julistaneet lakkoja teknologiateollisuudessa, mutta ylemmät toimihenkilöt yrittävät vielä neuvotteluratkaisua.

– Me yritämme vielä neuvotella, mutta meidänkin kalenteristamme loppuvat pian päivät, tiivistää Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa.

Neuvottelut teknologiateollisuudessa jatkuvat tänään.

– Kovin repivältä tilanne näyttää. On vaikea ymmärtää, miksi työnantaja ei halua sopia. Meistä tämä ei ole kiinni.

Jos neuvotteluissa ei saavuteta tulosta, YTN:n hallitus päättää jatkotoimista.

Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto jätti eilen lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle. Lakkovaroitus koskee 300 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa ja malmikaivoksissa. Lakot ja ylityökiellot ovat voimassa 14.1.–23.1.2022.

Toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro jätti lakkovaroituksen teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan sopimusalalla. Ajankohta on sama kuin työntekijöillä.

Neuvotteluissa ovat hiertäneet etenkin palkkaratkaisu. Työnantaja ei hyväksy yleiskorotuksia ja on tarjonnut selvästi inflaation alittavia palkkaratkaisuja.

Myös metsäteollisuuden sopimusalalla on työtaisteluita. Työntekijöitä edustava Paperiliitto ja Pro aloittavat lakon UPM:n kaikilla tehtailla uudenvuoden päivänä, mikä tarkoittaa tehtaiden alasajoa. Lakko kestää 22.1.2022 saakka.

Kuva: Janne Luotola