Kuvakaappaus Virtuaalivalmentajasta.
Insinööri-lehti työelämä

Virtuaalivalmentaja seuraa hyvinvointia töissä

Sovellus kerää tietoa työntekijän terveydestä ja antaa liikunta- ja ravitsemussuosituksia.

Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, VTT ja Tieteen tietotekniikan keskus kehittivät Kainuussa vuosina 2016–2018 virtuaalivalmentajan terveydenhuollon ja hyvinvoinnin ammattilaisille.

Sovellus kerää tietoa henkilön terveydestä, hyvinvoinnista, liikunnallisesta aktiivisuudesta ja fyysisestä toimintakyvystä. Sovellus käsittelee tiedon ja antaa palautetta sekä liikunta- ja ravitsemussuosituksia virtuaalisesti ilman ammattilaisen läsnäoloa.

Virtuaalivalmentaja-sovelluksen on mahdollista toimia tulevaisuudessa osana terveys- tai työterveys- sekä työhyvinvointipalveluita.

Hankkeen pilottitutkimukseen osallistui yhteensä 72 40–60-vuotiasta miestä ja naista. Kertaluontoiset mittaukset sisälsivät dynaamisen tasapainon lisäksi myös voiman ja voimantuottonopeuden mittauksia, Inbody-kehonkoostumusanalyysin, Energiatestin sekä työkykyindeksi-kyselyn.

Kajaanin ammattikorkeakoulu suunnitteli ensimmäisen prototyypin Virtuaalivalmentajasta, joka seuraa kehonkoostumusta ja toimintakykyä sekä arvioi toimintakykyä tulevaisuudessa muun muassa liikunta-aktiivisuuden ja laadun perusteella. Työ on vielä kesken.

Itsemittaaminen ja omatoiminen hyvinvoinnin seuraaminen ovat osapuolten mukaan vahvoja terveydenhuollon kehityssuuntia.