Insinööri-lehti työelämä

Työnantajille lisää kiky-murheita käräjiltä

Työnantaja ei voinut pidentää työntekijän työaikaa kilpailukykysopimuksen perusteella.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tänään antaman päätöksen mukaan työnantaja ei voinut pidentää työntekijän työaikaa kilpailukykysopimuksen perusteella, kun työntekijän työsopimuksessa ei ole viittausta työehtosopimukseen.

Päätös on samansisältöinen kuin Länsi-Suomen käräjäoikeuden marraskuussa antama päätös. Insinööriliiton lakimies Tuomas Oksasen mukaan tänään annetussa päätöksessä merkittävää on se, että käräjäoikeus erittäin huolellisesti perusteli johtopäätöksensä edullisemmuussäännön voimassaolosta.

– Kysymys on työoikeuteen liittyvästä edullisemmuussäännöstä, jonka mukaan ratkotaan työoikeudellisten normien ristiriitatilanteita. Käräjäoikeus katsoi, että Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksella ei voitu ohittaa sääntöä, jonka mukaan yksittäisellä työntekijällä on oikeus sopia työajastaan työehtosopimusta paremmin, Oksanen sanoo.

Kun työsopimuksessa ei ole viittausta työehtosopimukseen, oikeuden päätösten mukaan kilpailukykysopimuksen perusteella ei voi heikentää jo aiemmin solmitun työsopimuksen ehtoja.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätös oli jo toinen oikeuden antama päätös, jonka perusteella työnantajalla ei ole oikeutta pidentää työntekijän työaikaa, jos hänen työsopimuksessaan ei ole viittausta työehtosopimukseen.

Kuva: Clearstock/Mostphotos