Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala esitteli Stora Enson työntekijöiden sopimusta.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Stora Enson työntekijöiden sopimus näyttää mallia muille

Ylempien toimihenkilöiden kohdalla tilanne ei ole yhtä toiveikas kuin Stora Enso antaa ymmärtää.

Stora Enso ilmoitti eilen hyväksyneensä Paperiliiton kanssa neuvotteluesityksen työntekijöiden työehtosopimukseksi. Siitä on tulossa metsäalan ensimmäinen yrityskohtainen sopimus.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa pitää neuvotteluesityksen syntyä hyvänä muttei vielä kovin lupaavana uutisena ylempien toimihenkilöiden kannalta.

– Tämä ei suoraan vaikuta ylempien toimihenkilöiden tilanteeseen, sillä Stora Enso ei ole halunnut neuvotella tes-vaikutteista sopimusta. Toivotaan kuitenkin, että se voisi tämän jälkeen muuttaa mieltänsä, Oksa sanoo.

Julkisuudessa Stora Enso on ilmoittanut haluavansa neuvottelutuloksen kaikkien ammattiliittojen kanssa.

– Aina on toiveita sopimuksen saamisesta. Tärkeintä on se, kuinka paljon sitä halutaan. Sopimukset harvoin tippuvat pyytämättä ja yllätyksenä, vaan ne vaativat toimia myös ja ennen kaikkea niitä koskevilta henkilöiltä.

Uusi työntekijöiden sopimus on voimassa tammikuusta 2022 huhtikuun 2024 loppuun asti. Sopimus sisältää muun muassa muutoksia määräaikaisen ja oman työvoiman joustavaan käyttöön ja liikkuvuuteen sekä sallii ulkopuolisen työvoiman käytön tietyissä tuotannollisissa tehtävissä. Uuteen sopimukseen sisältyvät sairausajan pidennetty palkanmaksu ja aiempaa pidemmät isyys- ja äitiyslomajaksot.

Palkankorotukset kahtena ensimmäisenä vuonna ovat noin 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia.

– Toivottavasti muut yhtiöt ottavat tästä mallia ja lähtevät fiksusti sopimaan asioista, Oksa sanoo.

Metsäteollisuus ry ilmoitti viime syksynä irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta. Nykyiset työntekijöiden ja toimihenkilöiden yleissitovat työehtosopimukset umpeutuvat vuodenvaihteessa, eikä työnantajaliitto aio solmia uusia valtakunnallisia sopimuksia. Siksi yrityskohtaisia sopimuksia odotetaan myös muilta metsäalan yrityksiltä.

Kuva: Anu Kaniin