Insinööri-lehti työmarkkinat

Paikallisen sopimisen työryhmä lykkää ratkaisua

Paikallisesta sopimisesta ei syntynyt sopua kolmikantaisessa työryhmässä. Ratkaisu siirtyy.

Ministerityöryhmän piti kertoa eilen paikallisen sopimisen edistämisestä. Kolmikantainen valmistelutyöryhmä ei kuitenkaan päässyt ratkaisuun määräaikaan mennessä maanantaina, joten sen tulos ei tule vielä ministerityöryhmälle käsittelyyn.

Akava pitää harmillisena ratkaisun lykkääntymistä. Keskusjärjestö oli aktiivisesti hakenut ratkaisua ja valmis kompromisseihin.

– Ratkaisun lykkääminen siirtää ongelmia eteenpäin. Ajattelutapaa tulisi muuttaa, jotta pääsemme eteenpäin ja nyt tarvitaan vastaantuloa puolin ja toisin nykytilanteeseen nähden, sanoo työmarkkinajohtaja Katarina Murto.

Akava on valmis työnantajien esillä pitämään vaatimukseen, että yritykset pitäisi saada samaan asemaan järjestäytymiseen katsomatta. Myös niin sanotut villit yritykset saisivat silloin sopia paikallisesti.

– Paikallisella sopimisella voidaan saavuttaa hyötyjä sekä työnantajien että palkansaajien näkökulmasta, se tuo esimerkiksi tuottavuutta, joustavuutta ja työhyvinvointia, Murto huomauttaa.

Akava pitää tärkeänä, että neuvotteluasetelma on tasapainossa myös tulevaisuudessa. Luottamusmiehen asemaa ja valintaoikeutta tulee vahvistaa lainsäädännössä.

Insinööri-lehti kertoi tiistaina haastattelussaan, mistä asioista työryhmässä keskusteltiin.

Kuva: Albert Yuralaits /Mostphotos