Insinööri-lehti työmarkkinat

Metsäteollisuus hajauttaa sopimisen

Seurauksia neuvottelutoiminnan lopettamisesta on vaikea vielä arvioida. Ylemmille toimihenkilöille se voi olla mahdollisuus.

Metsäteollisuuden työnantajajärjestön hallitus ilmoitti tällä viikolla luopuvansa työehtosopimustoiminnasta. Työehdoista sopiminen siirtyy alalla yritystasolle.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää vaikeana ennakoida vielä kaikkia seurauksia. Yritysten on järjestettävä neuvottelunsa vastaisuudessa itse.

– Isoille yrityksille asia ei ole varmaan kovin iso ongelma, mutta pienille se voi olla. Ja raskaita neuvotteluita on varmasti edessä, Oksa sanoo.

Ei ole selvää, kuinka suuren joukon työehdoista neuvotellaan yrityksissä kerralla. On mahdollista, että vastaisuudessa kaikille henkilöstöryhmille neuvotellaan sama sopimus. Tähän mennessä ylemmillä toimihenkilöillä ei ole ollut työehtosopimusta metsäteollisuudessa.

– Ylemmille toimihenkilöille tämä on myös mahdollisuus, Oksa sanoo.

Muiden henkilöstöryhmien työehtosopimukset ovat voimassa kauden loppuun saakka. Oksa pitäisi mieluusti kiinni yleisistä työehdoista, koska se hyödyttäisi alaa kokonaisuutena.

– Silloin kilpailu asettuu fiksuihin asioihin, kuten laatuun.

Metsäteollisuus ry perustelee luopumista sillä, että toimialalla on erilaisia ja eri tilanteissa olevia yrityksiä. Yritykset voivat neuvotella palkoista ja työehdoista omista lähtökohdistaan.

Työnantajajärjestön strateginen päätös on linjassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n vuonna 2017 tekemän päätöksen kanssa luopua keskitetyistä tulopoliittisista ratkaisuista.

Kuva: Seppo Hyvönen /Mostphotos