Insinööri-lehti työelämä

Insinööriliitto on mukana edistämässä puhekulttuuria

Insinööriliitto lähtee yhteistyökumppaniksi tulevan syksyn Talk the Talk -tapahtumaan ja nostaa insinöörejä lavalle.

Insinööriliitto korostaa jäsenilleen puhetaidon ja esiintymisen merkitystä lähtemällä mukaan yhteistyökumppaniksi tulevan syksyn Talk the Talk -tapahtumaan. Kumppanuuden myötä vähintään yksi syksyn koulutukseen ja marraskuussa isolle tapahtumalavalle julkisesti esiintymään pääsevä kilpailija on liiton jäsen. Tapahtuma myös striimataan livenä, joten sillä on tuhatlukuinen yleisö.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mukaan liitto haluaa omalta osaltaan olla edistämässä hyvää puhetaitoa. Hän korostaa asian olevan tärkeä, sillä nykyisessä työelämässä hyvien vuorovaikutustaitojen arvo ja merkitys korostuvat.

– Lyhyesti ja ytimekkäästi haluamme, että tulevaisuudessa maailman parhaista insinööreistä tulee maailman parhaita puhujia ja esiintyjiä, Oksa tiivistää.

Talk the Talk on yhteisö, joka muun muassa koulutuksen ja marraskuussa järjestettävän lopputapahtuman avulla on tekemässä suomalaisista entistä parempia puhujia. Talk the Talkin ohjelmajohtaja Petteri Tuominen uskoo, että yhteistyö Insinööriliiton kanssa nostaa esiintymislavalle uusia kykyjä, joilla on yhteiskuntaan ja tekniikkaan liittyvää, painavaa sanottavaa.

– Insinööriä ja räiskyvää, innostavaa puhujaa ei perinteisesti yhdistetä toinen toisiinsa. Odotankin yhteistyötä Insinööriliiton kanssa innolla. On jännittävää nähdä, millaisia puhevirtuooseja jäsenistössä piilee, hän sanoo.

Loppuhuipennuksessa esitettävät valmiit puheet ovat kuuden minuutin mittaisia. Puhujat valitsevat puheidensa sisällön itse, ja niitä kehitellään valmennuksen kuluessa.

Oksan mukaan yhteistyön yksi tarkoitus on nimenomaan rikkoa insinööreihin ja tekniikan ammattilaisiin liittyviä uskomuksia.

– Suomessa elää sitkeä myytti, että insinöörit osaavat asiat, mutta puhumisen ja esiintymisen kanssa on vähän niin ja näin. Ja tämän takia myyntikään ei oikein luonnistu. Talk the Talk -yhteistyöllä rikomme tätä myyttiä ja edistämme puhetaitoa tekniikan alan osaajien keskuudessa, Oksa sanoo.

Koulutukseen pääsystä järjestetään liiton jäsenille oma haku. Hakijat tekevät itsestään lyhyen videon, jolla he kertovat tiivistetysti vapaavalintaisista puheenaiheistaan. Valinta on elokuussa, ja syksyn koulutuksen aikana ideoista hiotaan vaikuttavia puheita.

Koulutuksesta vastaavat ammattipuhujavalmentajat Elina Aalto ja Joonas Konstig. Apuna on myös tähtivalmentajia. Vuosien aikana tähtivalmentajina ovat toimineet esimerkiksi Krista KosonenRisto SiilasmaaElastinenEsa SaarinenErnest LawsonBruce OreckLinda Liukas ja Saimi Hoyer. Talk the Talk julkaisee vuoden 2020 tähtivalmentajat piakkoin.

Kuva: Pickett James /Mostphotos