Insinööri-lehti talous

Inflaatio nousi 4,5 prosenttiin

Sähkö ja polttonesteet ovat kallistuneet vuodessa selvästi.

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 4,5 prosenttia. Tammikuussa inflaatio oli 4,4 prosenttia. Inflaation lievä nousu johtui muun muassa sähkön hinnan noususta.

Hintoja nosti eniten sähkön, polttonesteiden, omakotitalon peruskorjausten sekä asunto-osakeyhtiön remonttien kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoitomaksun, asuntolainojen keskikoron sekä laivoilla tehtävien reittimatkojen halpeneminen. Tammikuulta helmikuulle kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,5 prosenttia, mikä johtui muun muassa polttonesteiden kallistumisesta edelliseen kuukauteen nähden.

Euroalueen inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan helmikuussa 5,8 prosenttia. Tammikuussa se oli 5,1 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 4,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri taustoitti Insinööri-lehdessä laajasti inflaation viimeaikaista nopeutumista.

Kuva: Jotsa/Mostphotos