Insinööri-lehti talous

Akava haluaa työhyvinvoinnin osaksi työllisyystoimia

Työkyvyttömyys aiheuttaa vuosittain miljardikustannukset. Akava esittää toimia, joilla pahoinvointia töissä saataisiin vähennettyä.

Henkilöstön sairauspoissaolot, työtapaturmat, työterveyshuolto ja työkyvyttömyyseläkkeet aiheuttavat kunta-alalla yhteensä vuosittain 1,2 miljardia euroa välittömiä kustannuksia ja kahden miljardin euron kokonaiskustannukset.

Työpaikoilla kärsitään liiallisesta psykososiaalisesta kuormituksesta, mikä näkyy mielenterveyden häiriöiden ja sairauspoissaolojen lisääntymisenä. Masennus on kunta-alalla sairauspäivärahan yleisin maksuperuste.

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna 19 100 työikäistä suomalaista. Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2020 pelkästään työkyvyttömyyseläkkeiden menot olivat työeläkejärjestelmässä noin 1,7 miljardia euroa.

Jos työkyvyttömyyseläkkeitä alkaa vähemmän eli työkyvyttömyysalkavuus olisi matalampi ja saavutettaisiin esimerkiksi yhden prosentin parannus työllisyyteen ja kokonaistuotantoon, odotettavissa olisi, että kuntien ja valtion verotulot nousisivat vastaavan suuruisesti, laskee Jaakko Kiander, joka aloittaa Kevan toimitusjohtajana marraskuun alussa.

Akava julkaisi luvut tänään osana Työhyvinvoinnilla työllisyyttä -hanketta, joka jatkuu ensi vuoden helmikuuhun.

Kuva: User_76523/Mostphotos