Insinööri-lehti

Työmarkkinamallia rakennetaan vuosiksi eteenpäin

Jos ihminen haluaa turvata talouttaan ottaessaan asuntolainaa, hän saattaa harkita korkokaton ostamista. Sillä hän tasaa riskejään ja varmistaa tasaisemman maksun tulevina vuosina.

Ratkaisun järki on siinä, että se tehdään vuosiksi eteenpäin. Tarkoitus on tasata tulevien vuosien suhdanteita. Pankki tuskin myisi ensimmäistäkään korkokattoa, jos se koskisi vain seuraavaa vuotta. Maksuun ei kannattaisi sijoittaa, jos ei olisi näkymää siitä, että se hyödyttää tulevaisuudessa.

Tämä tulevaisuuteen katsominen pätee myös keskusteltaessa mahdollisesta uudesta työmarkkinamallista. Siitä, jota julkisuudessa kutsutaan Suomen malliksi, mutta jonka tekijät puhuvat vientivetoisesta mallista.

Perusajatus on se, että kaikkien alojen tilanne sidotaan vientiin ja sen näkymiin. Tämän mukaan kaikkien alojen sopimustoiminnalle asetetaan kustannusraami. Jokainen sitten neuvottelee sopimuksensa itse, tuota raamia mukaillen.

Tässä mallissa siis tasattaisiin palkankorotuksia eri alojen välillä. Heikoin vientiala voi saada vähän enemmän kuin se muuten suhdannetilanteessa saisi ja vahvin saa vähemmän kuin omassa tilanteessaan voisi mahdollisesti saada.

Periaate on keskitetyistä ratkaisuista tuttu. Vakaus ja tasainen kasvu voittavat yksittäisten pikavoittojen tavoittelun.

Tasaamisessa ei kuitenkaan ole mitään järkeä, jos sitä ei sovelleta useampana vuonna, useilla sopimuskierroksilla. Yhdellä kierroksella on vain häviäjiä ja voittajia.

Useammalla kierroksella suhdanteet vaihtuvat ja raja häviämisen ja voittamisen välillä ainakin hämärtyy.

Kun suhdanteet eri teollisuusalojen välillä vaihtelevat, niin vaihtelee sekin, kuka milläkin kierroksella voi teoriassa saada suurimmat palkankorotukset. Näin työllisyyden, ennustettavuuden ja tasaisen kasvun kautta hyötyä saavat kaikki. Yhdellä tes-kierroksella toteutettuna moinen malli vain vie tikkarit juuri silloin huonosti pärjäävien suusta.

Ei työmarkkinamallia joka vuosi rakenneta, eikä joka vuodelle omaansa. Kun uutta mallia tehdään, se pitää pystyä tekemään niin, että on näkymä, jossa se on voimassa vuosia eteenpäin. Muuten malli on kuin onkimiehen koukku vailla matoa, se kierretään kaukaa.

Petteri Oksa
Insinööriliiton neuvottelujohtaja