Aika moni tietää, mitä psykoterapiakeskus Vastaamossa on tapahtunut ja mitä se on aiheuttanut asiakkaille. Vastaamo on tyrinyt tietoturvan suhteen, asiakkaat ovat joutuneet käsittämättömän ja raadollisen rikoksen uhreiksi.
Minäkin sain lauantai-iltana henkilötunnuksellani varustetun kiristysviestin. Kuka olisi uskonut, että monta vuotta sitten unettomuuttani koskeva keskustelu voi joskus johtaa tällaiseen, aivan absurdiin tilanteeseen.
Tunnustan, että aluksi mietin vakavasti vaaditun summan maksamista. Houkutus oli kieltämättä suuri, että minua koskevat tiedot kohteliaasti kirjoitetun kirjeen mukaisesti vain häviäisivät. Sitten havahduin: en aio, enkä voi alistua rikollisten vaatimuksiin, vaan minun tulee kaikin mahdollisin tavoin suojata sekä itseäni että etenkin henkilötunnustani.
Ensin tein rikosilmoituksen. Poliisin sähköinen palvelu oli pahasti ruuhkautunut ja sivusto kaatui ainakin kolme kertaa. Sen jälkeen tein kaksi maksullista omaehtoista luottokieltoa, tietojenluovutuskiellot ja paperisen osoitteenmuutoskiellon OmaPosti-sovelluksen kautta. Se oli yllättävän hankalaa.
Ihmisten avoimuus asian ympärillä herättää toivoa.
Yöllä printtasin vielä PRH:n rekisteröintikiellon ja lähetin sen heille kirjattuna sähköpostina. Urakka oli ollut melkoinen, siihen meni koko ilta. Nukkumaan mennessäni mietin niitä ihmisiä, joilla ei ole voimia, osaamista, eikä tarvittavia rahojakaan tällaisen hoitamiseen.
Onneksi yhteiskunta ja auttajat ovat heränneet. Apua ja tukea on alkukankeuden jälkeen paremmin tarjolla. Olen myös itse saanut neuvoa ja auttaa kohtalotovereita.
Tämä on syy, miksi kerroin omasta tapauksestani avoimesti saman tien. Avun tarvitseminen, hakeminen ja saaminen ei ole koskaan hävettävää. Ihminen voi elämän varrella tarvita monenlaista apua, sen hakeminen ei tee hänestä huonompaa ihmistä.
Sen sijaan tietomurron tekijät ja tietojen julkaisijat eivät ymmärrystä ansaitse. Teko on alhainen, ihmisiä peruuttamattomalla tavalla loukkaava. Mikä ikävintä, syyllisiä ei välttämättä saada koskaan kiinni ja maksimirangaistus rikoksestakin on vain muutaman vuoden.
Henkisiä kärsimyksiä syntyy, mutta niistä ei Suomessa paljon maksella. Myös muille vahingoille pitää voida määritellä rahallinen arvo, vaikka se onkin vaikeaa.
Vastaamo on ollut tapauksesta yllättävä hiljaa, ikään kuin se korjaisi asian tai pyyhkisi tehdyt virheet tekemättömiksi. Luultavasti myös yritys saa syytteen, saa tuomion ja joutuu maksamaan uhreille korvauksia.
Ikävä tapaus saa aikaa myös hyvää, jos huonoakin. Yksityisiä toimijoita koskeva asiakastietolaki säädettäneen nopeutetusti. Varmaan omaehtoinen suojautuminen myös muilla palveluntarjoajilla tehostuu huimasti. Toki osaamme jatkossa myös itse suojautua digimaailman vaaroja vastaan paremmin.
Kyse on kuitenkin muustakin kuin rahasta ja tuomioista. Olen liikuttuneena seurannut somessa leviävää kampanjaa, jossa sitoudutaan olemaan lukematta ja jakamatta ihmisten yksityisiä asioita. Myös ihmisten avoimuus asian ympärillä herättää toivoa.
Näin taistelemme yhdessä pahaa vastaan tehokkaasti. Jäljelle jää se, jolla on eniten merkitystä: ihmisten ja yhteiskunnan muuttuminen paremmaksi ja suvaitsevaisemmaksi.
Maria Jauhiainen
Insinööriliiton lakimies