Insinööri-lehti

Pyyhkeistä ja elämän tarkoituksesta

Huomenna torstaina (25.5.) koittaa jälleen Towel Day, tuo linnunradan liftareiden ja sellaiseksi haluavien oma päivä. Päivän tarkoitus on juhlia tuota viisiosaista trilogiaa, jonka keskeinen ajatus on selvittää oikea kysymys suureen vastaukseen elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta.

Jos näet huomenna kaverin kulkemassa pyyhe olalla, voit hyvin olettaa, että hänellä on mukanaan paljon muutakin avaruusreissulla tarvittavaa tilpehööriä. Voit halutessasi pohtia, onko matkaaja kotoisin esimerkiksi Betelgeuse 7:ltä tai Jaglan Betalta. Kukaties hän on myös maistanut retkellään pangalaktista kurlauspommia.

Jos uhraat enemmän ajatusta itse suurelle kysymykselle, voit ajautua pidempään pohdintaan. Monet varmasti tietävät, että laajan pohdinnan jälkeen supertietokone Syvä Miete antoi vastaukseksi kysymykseen 42, mutta samalla totesi, että sen jälkeen tulee mahtavampi tietokone laskemaan tarkan kysymyksen.

Vastauksen merkityksestä on esitetty monia teorioita.

Piirun verran vakavampi pyyheniekka voisi surrealistisen verbaalitulituksen tauottua pohtia, miksi moinen kysymys on ylipäätään tärkeä. Lyhyt vastaus tähän on, että ilman oikeaa kysymystä ei ymmärrä, mitä saatu vastaus tarkoittaa. Pidempi vastaus johtaa pohdintaan, mitä elämä, maailmankaikkeus ja kaikki voi antaa ja merkitä minulle. Tämä voi olla ainakin valmistumisvaiheessa olevien mielessä näinä aikoina.

Jos sovitaan, että pohjimmainen kysymys merkitsee ei enempää tai vähempää kuin elämän tarkoituksen selvittämistä, päästään takaisin vastauksen tulkintaan. On esitetty monia teorioita vastauksen merkityksestä. Douglas Adams lienee itse sanonut, että kyseessä on van sattumanvarainen numero.

Itse käännyn vastauksen 42 merkitystä pohtiessa yhden, teorian kanssa hyvin sopivaan lempielämänohjeeseeni. 42 merkitsee ASCII-koodistossa asteriskia, jota käytetään tietotekniikassa katkaisumerkkinä. Sen avulla voi hakea mitä tahansa tietyllä kirjainyhdistelmällä alkavaa asiaa ja esimerkiksi haku muodossa *.pdf tuottaisi tulokseksi kaikki .pdf -tyyppiset tiedostot.

Jos siis vastaus elämän tarkoitukseen on *, eli mikä vaan, on hyvä ajatella sitä kehotteena. Elämän tarkoitus on juuri se, minkä haluat sen olevan. Ota elämästä kiinni kaksin käsin. Mene ja tee. Ole se repa, joka tietää, missä sen pyyhe lepää.

Tommi Grönholm
Insinööriliiton järjestöjohtaja